Akıllı ulaşım sisteminin kentiçi uygulamaları; İstanbul örneğinin değerlendirilmesi
The city applications of intelligent transport systems, assessment of Istanbul example
- Tez No: 292817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, Traffic, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Ulaşım Sistemi, Akıllı Araç, Akıllı Altyapı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Günümüzde büyük şehirlerin önemli - belki de en önemli- sorunlarından biri ulaşım olmuş, insanlar hayatını buna göre şekillendirir hâle gelmiştir. Konutların fiyatı bile ulaşıma endeksli olarak belirlenmeye başlamış, yeni yapılan ulaşım yatırımları bir anda bazı bölgeleri cazibe merkezi hâline getirmiştir. Zira ulaşım; sosyal bir varlık olan insan için, hem bireysel hem de toplumsal yaşamın bir parçası olmuştur.Cumhuriyetimizin ilk yıllarında nüfusun büyük çoğunluğu kırsal kesimlerde yaşarken, günümüzde Türkiye nüfusunun yaklaşık % 75'i kentlerde yaşamaya başlamış, bu değişimle birlikte kentlerimizde yaşanan hızlı nüfus ve bunun neticesinde motorlu taşıt sayısındaki artış, şehirlerin ulaşım altyapıları kapasitelerinin üzerinde meydana gelmiş, böylelikle şehir ulaşımında problemler yaşanmaya başlamıştır.Günümüzde, artan ulaşım talebinin yanında artık yetersiz kalmaya başlayan ulaştırma alt yapısının en etkili şekilde kullanılması, ulaştırma yönetimi ile ilgili birimlerin temel amaçlarından birisi haline gelmiştir. Bu nedenle, ulaşım altyapısının daha etkin kullanımı amacıyla alternatif çözümlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar da hız kazanmıştır.Karayolu ulaşımını daha güvenli ve sürdürülebilir kılmak için; trafik yönetim birimleri ile sürücü, yolcu ve yayaların, yol ve trafik şartları hakkında sürekli olarak bilgi edinebileceği, trafik denetim mekanizmalarının daha etkin bir şekilde kullanılabildiği bir teknolojik altyapının bir plana bağlı olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Günümüzde hızla gelişen bilişim teknolojileri, böyle bir teknolojik altyapının oluşturulması için önemli fırsatlar yaratmış, bu yaklaşım Akıllı Ulaşım Sistemi (ITS) kavramını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In todays world one of the most important problems is (maybe the most important one) is transportation, people come to a point of shaping their life for that reason. even the real estate prices are determined through that, recent transportation investments are turning some places to centers of attraction. therefore transportation is an individual and social part of human life.In early years of the republic,while a great number of the population was living in rural area, now approximately 75 percent of the population lives in cities. with that change, the increase in population and motorized vehicle in cities happened over the capacity of infrastructure, therefore proplems came to surface in metropol transportation.Today, the efficient use of the recently inadequated transport infrastructure and transportation demand, has become one of the main purposes of the transportation management units. for this reason, the studies to evaluating alternate solutions gained speed with a purpose of more efficient use of transportation infrastructure.To hold land transportation more secure and endurable, there is a need of technologic infrastruction plan that traffic management units, drivers, passengers and pedestrians could get info on a continuous basis, and that traffic control mechanisms could be used efficiently. todays developing information technologies have created great chances to assemble such a technologic infrastructure, this approach introduced the ITS concept.