Suriye Türkleri ve Türkiye-Suriye ilişkileri(Osmanlı Dönemi)
Syrian Turks and Turkey-Syria relationships (Ottoman Age)
  1. Tez No: 292889
  2. Yazar: MUSTAFA ERTUĞRUL ÇEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN DÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmenler, Halep, Suriye, Anadolu, Tarihi bağlar, Turkmen, Halep, Syria, Anatolia, Historical Bounds
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Suriye bulunduğu coğrafi konum ve stratejik önem itibariyle pek çok devletin istilalarına maruz kalmıştır. Suriye bulunduğu coğrafi konum itibariyle aslında Anadolu'dan ayrı bir bölge değil, bilakis Anadolu'nun bir parçasıdır. Suriye'nin birçok bölgesinde Türkmenler yaşamakta olup, Türklerin Suriye'ye gelişleri, Anadolu'ya gelişlerinden daha öncedir. Özellikle 11.yy.da Suriye'de sayıları artan Türkmenler özellikle Halep şehrini bir Türkmen yurdu haline getirmişlerdir. Dolayısıyla Suriye ile Anadolu arasında etnisite, iktisadi, sosyal ve kültürel olarak önemli tarihi bağlar bulunmaktadır. Bu çalışmamızda yukarıda anlatılan tarihsel sürecin önemli dönüm noktaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Syria has been invaded by many countries because of its destination. Because of this destination Syria is not a separate part from Anatolia but a part of it indeed. Many Turkmen people live in Syria and their arrival to Syria is earlier than their arrival to Anatolia. Growing in number especially in the 11th century,Turkmen people made Halep city a Turkish nomad. Because of these facts there are important ethnicity, economical, social and cultural historical bounds between Syria and Anatolia. In our this study important turning points of the above mentioned historical process are handled.