İlköğretim birinci kademedeki sınıf öğretmenlerinin rehberlik hizmetlerindeki yeterlilikleri gerçekleştirme düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of adequacy levels of primary school first grade teachers? guiding services
- Tez No: 292888
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Sınıf Öğretmeni, Sınıf Rehber Öğretmeni, Rehberlik, Rehberlik Hizmetleri, Rehberlik Programı, Primary School, Classroom Teacher, Class Counselor, Counselor Service, Counselor Programme
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; ilköğretim birinci kademedeki sınıf öğretmenlerinin rehberlik hizmetlerindeki yeterlilikleri gerçekleştirme düzeylerinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın örneklemini 2009-2010 Eğitim?Öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezindeki ilköğretim okullarının birinci kademesinde görev yapan 461 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmada araştırmacı tarafından hazırlanan, `Sınıf Öğretmenlerinin Rehberlik Hizmetlerini Yerine Getirme Durumlarını Değerlendirme Anketi' kullanılmıştır. Anket; öğretmenlerin okuttukları sınıf düzeyine göre öğrencilere kazandırılması hedeflenen kazanımları içeren 5 ayrı form halinde uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; sınıf öğretmenlerinin cinsiyetine ve kıdemine göre rehberlik programındaki rehberlik hizmetlerini yerine getirme durumları arasında istatistiksel olarak herhangi bir anlamlı fark bulunmamıştır. Fakat okuttukları sınıf düzeyine göre rehberlik programındaki rehberlik hizmetlerini yerine getirme durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to evaluate the adequacy levels of primary school first grade teachers? guiding services. The sample of the research consists of 461 primary school teachers working in the city center of Kahramanmaraş. The research is a scan-modelled descriptive study. A survey prepared by the researcher is used in the research. The survey is conducted as 5 different forms consist of the aims that should be earned to students. According to the survey results, there is no meaningful differences between the adequacy levels of guiding services according to their genders and seniority. Beside, there are meaningful differences according to their classroom levels they educate.