Küreselleşme ve kürerselleşmenin dünya ticareti üzerindeki etkisi
Globalization and effects on world trade
- Tez No: 292890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küreselleşme Türleri, Küreselleşmenin Etkileri, Küreselleşmenin Aktörleri, Küreselleşme ve Dünya Ticareti, Globalization, Kinds of Globalization, Effects of Globalization, Actors of Globalization, Globalization and World Trade
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Son yıllarda en çok tartışılan kavramlardan biri de ?küreselleşme? kavramıdır. Küreselleşme maddi değerlerin ve bu değerler çerçevesinde oluşmuş birikimlerin ulusal sınırları aşarak dünya çapında hızla yayılması anlamına gelmektedir. 1980'li yıllardan itibaren gelişme belirtileri gösteren küreselleşme olgusu bir dizi değişme ve dönüşme ile birlikte gerçekleşmiş ve adeta dünyayı tek pazar durumuna getirmeye yönelmiştir. Gerek Sovyetler Birliğinin dağılması ile soğuk savaşın bitmesi, gerek teknolojik ilerleme ile haberleşme ve bilgi işlem teknolojisinin hızlanması ve büyük oranda ucuzlaması ve gerekse artan sermaye birikiminin zorladığı dışa açılmanın meydana getirdiği talepler ve düzenlemeler küreselleşme olgusunun daha da ileri boyutlara ulaşmasına olanak sağlamıştır. II. Dünya Savaşı sonrasında içinde bulunulan durumdan kurtulmaya çalışan birçok ülke, tercihini serbest ticaret uygulamalarından yana kullanmıştır.1947'de GATT çerçevesinde başlatılan gümrük tarifeleri ve kotaların kaldırılarak serbest ticaret uygulamalarının yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalar, Dünya Ticaret Örgütü'nün kurulması ile daha geniş kapsamlara ulaşarak yaptırım gücü artırılmıştır. DTÖ, uluslararası ticareti maksimum seviyede liberalleştirerek, serbest ve şeffaf rekabet şartları altında dünya refah seviyesinin artırılmasını amaçlamaktadır. Küreselleşme akımı ile ülkeler arasındaki ticari duvarlar kaldırılmış. Bunun sonucu olarak da dünya ticareti farklı boyutlar kazanmıştır. Küreselleşme süreci insanlığa yeni umutlar ve fırsatlar sunarken diğer taraftan da, yeni ve farklı birtakım sıkıntılara neden olmaktadır. Bu nedenle, günümüzde küreselleşme sürecinden kaçınmanın mümkün olmadığı konusunda hemen herkes hemfikir olmakla birlikte, küreselleşmenin getirdikleri ve götürdükleri konusunda henüz bir anlaşma sağlanamamıştır. Ülkeler bu değişim sürecinde önceden var olan bazı avantajlarını kaybettikleri gibi, değişime ayak uydurabilenler önemli fırsatlar da yakalayabilmektedirler.Bu çalışmada küreselleşmenin anlamı, farklı boyutları, nedenleri, tarihsel gelişimi ile küreselleşmenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için sunduğu fırsatlar ve ortaya çıkardığı tehlikeler değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
One of the mostly debated concepts in recent years is ?globalization?. Globalization means the quick spread of materialistic assets and accumulation under the frame of these assets worldwide by transcending the national borders. The term globalization showing symptoms of development since 1980s has become true with a series of change and conversion, thus it has trended to make the world almost a single market. The end of the cold war with disintegration of the Soviet Union, the acceleration and cheapening of communication or computing technology with technological advancements, and demands-arrangements caused by the opening of the economy to the outside world forced by increasing capital accumulation allowed the term globalization to reach advanced dimensions. Many countries trying to get rid of their situations after the World War II preferred free-trade practices. Researches related with the generalization of free-trade practices by abolishing tariffs and quota being applied within the framework of GATT in 1947 gained wider scopes, and their sanction capacity increased with the establishment of World Trade Organization. WTO aims to increase the level of world wealth with free and transparent competition circumstances by liberalizing international trade at maximum rate. The commercial walls among the countries were destroyed with globalization current. As a result of this, the world trade gained various dimensions. Globalization presents new hopes and opportunities on the one hand. On the other hand, it causes some new and different difficulties. That?s why almost everybody agrees that there is no way to skirt round the globalization process today, and there is no agreement upon what the pros and cons of globalization are. While countries lose some current advantages they have, the ones which keep up with change can take some important advantages. In this research; the meaning of globalization, its various dimensions, its reasons, the opportunities it provided and the dangers it caused for the developed and developing countries with historical development of globalization are going to be evaluated.