Türk halk inançlarında su
Water in Turkish folk faith
  1. Tez No: 292915
  2. Yazar: SEMA KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İnanç, Halk İnancı, Water, Faith, Folk Faith
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
?Türk Halk İnançlarında Su? adıyla hazırladığımız ve iki ana bölümdenolu?an çalı?mamızın ilk bölümünde geçi? dönemi halk inançlarına ve buinançlar bağlamında su ile ilgili uygulamalara yer verilmi?tir. Geçi? dönemikapsamında ele alınan doğum, evlenme ve ölüm ile ilgili halk inançlarındakisu unsuru geçmi? dönemlerden bugüne kadar örneklerle ele alınmı?, buörneklerden hareketle suyun halk inançlarındaki fonksiyonları üzerindedurulmu?tur.Çalı?mamızın ikinci kısmında ise incelediğimiz diğer inançlara kıyasla,su ile ilgili inanmaların çoğunu bünyesinde toplayan halk inançları örneklerleortaya konulmu?tur. Suyun da dahil olduğu pek çok inancı bir aradabulunduran bu unsurlardaki pratikler, suyun simgesel yapısıylaili?kilendirilerek açıklanmı?tır.Yaşam boyu deği?imi ve geli?imi ilke edinen insanoğlu, her türlüteknolojik geli?meyi takip etmi?; zihnini yeni bilgilerle donatmı? olmasınarağmen gelenek, görenek ve inançlarından vazgeçmemi?tir. Toplum ve insanhayatında her dönem yer edinen halk inançları, içinden çıktığı toplumun ortakkabulleri olarak ortaya çıkmı? ve her dönem bünyesine yeni değerleri dekatarak kökle?mi?tir. Kökeni çok eskilere dayanan ve temelinde su kültübulunan su ile halk inanı?larına bağlı pek çok unsur çalı?mamıza kaynaklıketmi?tir. Kısacası bu çalı?mamızda insan psikolojisi ile toplum sosyolojisiniderinden etkileyen inançlar içerisindeki suyun vazgeçilmez rolü tespitedilerek, açıklanmı?tır.
Özet (Çeviri)
At first part of our study consisting two main parts namely ?Water inTurkish Folk Faith? implementations regarding the water in contex of folkfaiths during transitional period are included. Water factor in folk faithsdealing with birth, marriage and death matters in transitional period has beenexemplified as from past periods until today and from this fact the function ofthe water in folk faiths is emphasized.In the second part of our study, in contrast with other faiths we haveexamined, folk faiths collecting many of the faiths regarding the water are setforth. Practices in those factors keeping many of the faiths together includingthe water are examined by associating with the symbolic structure of thewater.Mankind adopting lifelong the evolution and development as principal,monitored all technological developments; but have not desisted from itstraditions, customs and faiths despite furnishing its consciousness with newinformations. Folk faiths gaining place in every period of society and humanbeing lives have emerged as mutual acceptances of the society it stemmedfrom and taken root in every period by adding new values into its strcuture.Many of the factors regarding deep rooted folk faiths involving water cult atthe heart have became source to our studies. Briefly, in this study,indispensable role of water involving in faith where deeply influenced thehuman psychology and community sociology has been determined andexplained.