5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar
The crimes of sexuality immunity in the 5237 numbered Turkish Penal Code
- Tez No: 292924
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Turkish Criminal Law, The Crimes of Sexuality Immunity, Sexuality Harassment, Offences Against Individuals
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, insanlık tarihi kadar eski, insanların ahlâki değerlerine, onuruna, özgürlüğüne, vücut bütünlüğüne karşı ağır bir saldırı meydana getiren aynı zamanda toplumsal değerlere zarar veren, cinsel bir suça maruz kalan kişi üzerinde genelde bedensel acıya neden olan ve çoğunlukla ruhsal yıkım yaratan bir suç çeşididir.Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, tüm dünyada olduğu gibi günümüz Türkiye'sinde de oldukça sık rastlanan bir suç olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumun gelişmesine paralel olarak, insanların özgürlük ve ahlâk anlayışı da değişim göstermiş ve bunun sonucunda, ülkemizde özellikle Ceza Hukuku açısından cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar konusunda yeniden bir düzenleme yapılması ihtiyacı doğmuştur.Toplumdaki bu değişim ve gelişim göz önünde bulundurularak, kadın örgütlerinin de bu konu hakkındaki yoğun çalışmalarının sonucunda 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçların tanımı ve kapsamı büyük ölçüde değiştirilerek yeniden düzenlenmiştir.Çalışmamızın amacı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitabının ?Kişilere Karşı Suçlar? kısmının altıncı bölümünde ?Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar? genel başlığı altında 102. maddede cinsel saldırı, 103. maddede çocukların cinsel istismarı, 104. maddede reşit olmayanla cinsel ilişki ve 105. maddede cinsel taciz madde başlıklarıyla düzenlenen kavramların ne olduğunu açıklamak, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar açısından Yeni Türk Ceza Kanunu'nun eksikliklerini ve getirdiği yenilikleri Ceza ve kısmen Ceza Muhakemesi Hukuku bilgileri kapsamında incelemektir.Anahtar Kelime: Türk Ceza Kanunu, Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar, Cinsel Taciz, Kişilere Karşı Suçlar.
Özet (Çeviri)
The crimes of sexuality immunity date back to history of huminity and is a kind of crime causing a serious offence against one?s morality, independence, honour and bodily integrity as well as damaging social values and generally causing both physical pain and psychological ruin on the person exposed to sexual harrassment.The crimes against sexuality immunity appear as a common offence in today?s Turkey as it is in the whole world. People?s sense of freedom and morality has changed in parallel with the development of society and as a result of this, in Turkey, the need has arisen for legal arrangement in penalty code on the subject of offences against sexuality immunity.As a result of the intense studies of woman organizations on this issue and considering the changes and development in the society, the description and scope of offences against sexuality immunity have been rearranged by being changed to a large extent with the 5237 Numbered Turkish Penal Code.The purpose of our study is to explain the concepts which are regulated under the headings of sexuality harassment in the 105 numbered article, sexual intercourse with an infant in the 104 numbered code, sexual harassment in the 102 numbered article in the sixth chapter of ?Offences Against Individuals? in the second book of 5237 numbered Turkish Penal Code?, under the general heading of ?Offences Against Sexuality Immunity? and to analyse the lacks and changes of the new Turkish Penal Code within the context of criminal procedure regarding the issue of offences against sexuality immunity.