Ceza Hukuku'nda görevi kötüye kullanma suçları
Crime of misconduct (malpractice) in Criminal Law
  1. Tez No: 292925
  2. Yazar: ARİF NACİ SUCUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Görevi Suistimal, Görevi İhmal, Görevi Kötüye Kullanma, Kamu Zararı, Basit Rüşvet, Haksız Çıkar Sağlamak, Malpractice, Breach of Duty, Misconduct in Office, Public Damage, Bribery
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışmamızda 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 257. maddesinde düzenlenen Görevi Kötüye Kullanma Suçları incelenmiştir.5237 sayılı Türk Ceza Kanununun özel hükümleri içerisinde ?Devlete ve Millete Karşı Suçlar? başlıklı dördüncü kısmının ?Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar? adlı birinci bölümünde düzenlenen Görevi Kötüye Kullanma suçları 257. maddede üç fıkra halinde düzenlenmiştir. 257. madde, mülga 765 sayılı kanunda yer alan görevi suistimal, keyfi ve sert mualeme, görevi savsama ve basit rüşvet suçlarını içine alacak şekilde üç ayrı fıkra halinde düzenlenmiş ve bu üç farklı suça madde başlığında ?görevi kötüye kullanma? adı verilmiştir.Bu maddenin birinci fıkrasında icrai hareketle işlenen görevi kötüye kullanma suçuna yer verilmiştir. Yürürlükten kalkan 765 sayılı TCK'nın 228. maddesinde düzenlenen keyfi muamele suçu ile 240. maddesinde düzenlenen görevi suistimal suçu birlikte kabul edilerek tek bir fıkra halinde vücut bulmuştur. İkinci fıkrada ise ihmali hareketle işlenen görevi kötüye kullanma suçudüzenlenmiştir. Maddenin son fıkrasında ise 765 sayılı TCK' da basit rüşvet olarak bilinen eylem, görevde haksız kazanç sağlama suçu olarak düzenlenmiştir.Çalışmamızda her üç suç tipi unsurları ve özel görünüş şekilleriyle ayrı ayrı ele alınmıştır. Bunun yanında suçun kanunda ?açık ceza normu? ve ?torba hüküm? niteliğinde düzenlenmiş olması tartışılmış ve eskiden bu yana tartışılan ?kamu görevlisi? kavramı ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our work, the Misconduct Crimes was investigated on the 257th article of 5237th legislation in Turkish Penal Code.Special provisions of the Turkish Penal Code No. 5237 in the“Crimes Against the State and the nation,”the fourth part entitled“Crimes Against Public Administration's trustworthiness and function,”the first chapter of his crimes, the Task Abuse in item 257 is organized into three paragraphs.Article No. 257, No. 765 abolished the task of law abuse, arbitrary and harsh treatment, default and simple task to incorporate the crimes of bribery and organized into three separate clause in the title of this article three different crime“misconduct”was named.Executive action in the first paragraph of this Article, committed the crime of misconduct have been given. Euro shield the Turkish Penal Code No. 765 228 arbitrary treatment of organized crime in Article 240 of Article organized crime of abuse of duty by accepting the body found in a single paragraph. Starting in the omission of misconduct committed in the second paragraph is organized crime.In the last paragraph of Article No. 765 of Turkish Penal Code, known as a simple act of bribery, served as the organized crime of unjust gains.In our study, and a special appearance in all three forms of crime-type elements are handled separately. In addition, crime in the law on“criminal norm”and“bag of terms”nature is organized and used to be discussed and debated since the“public official”concept are examined in detail.