B12 Vitamin eksikliği edilen 1-20 ay arası 40 bebek hastanın psiko sosyal Motor gerilik açısından takip ve tedavi sonuçları
Lack of vitamin B12 in the 1-20 months following the break 40 infant patients and treatment outcomes in terms of psycho social motor retardation
  1. Tez No: 293163
  2. Yazar: ŞEYHMUS METE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YARAMIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psiko-sosyal motor geriliği, B12 vitamini, DENVER II
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETB12 vitamin eksikliğinin, santral ve periferik sinir sistemi, gastrointestinal sistem, kardiovasküler sistem, kas-iskelet sistemi, hematolojik ve immünolojik sistemler üzerinde olumsuz etkileri olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde, çocuklarda demir eksikliğinin psiko-sosyal motor gerilik gelişim üzerindeki etkisini araştıran birçok çalışma yapılmışken, B12 vitamini eksikliğinin çocuklarda psiko-sosyal motor gerilik üzerindeki etkilerini araştıran kapsamlı çalışma sayısı çok azdır.Bölgemizde B12 vitamini eksikliği sonucu psiko-sosyal motor gelişim sorunlarının sık görülmesi nedeni ile prospektif olarak tasarlanan çalışmaya; yaşları 1-20 ay arasında değişen B12 eksikliği tespit edilen 40 olgu ve çalışmayı kabul eden 40 anne alındı. Hastalara başlangıçta hematolojik ölçümler, serum B12 vitamini, serum folat düzeyi, çocuklarda psiko-sosyal motor gelişimi değerlendiren DENVER-II testi, annelerden serum vitamin B12, folat düzeyi ölçüldü. B12 vitamin eksikliği saptadığımız 40 olguya tedaviden 3-6 ay sonra kontrol hematolojik ölçümler, serum B12 vitamin düzeyi ve DENVER-II testi tekrarlandı.Tedaviden 3?6. ay sonra yapılan nörolojik muayene ve Denver-II testi ile yapılan psiko-sosyal motor gelişimi değerlendirmesinde, hastaların kobalamin tedavisine kısa sürede cevap verdiği ve psiko-sosyal motor gelişimlerinin belirgin düzeldiği saptandı.Çalışmamız, ülkemizde B12 vitamini eksikliğinin gelişim üzerindeki etkilerini araştıran az sayıda kapsamlı çalışmadan biri olması, aynı zamanda B12 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan psiko-sosyal motor gerilik gelişme geriliğinin tespitinde DENVER-II testi kullanılması, nadir bir çalışma olması nedeni ile önem arz etmektedir.Sonuç olarak; B12 vitamin eksikliği; çocuklarda psiko-sosyal motor geriliğe neden olmakta ve erken dönemde verilen B12 vitamin tedavisi ile 3?6 ay gibi kısa bir sürede hasta bebeklerde psiko-sosyal motor gelişimde belirgin düzeyde düzelme olmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIt is known that Vitamin B12 deficiency have the negative effects on the central and peripheral nervous system, the gastrointestinal system, cardiovascular system, musculo-skeletal system, hematological and immunological systems. In our country, However there are many studies about the effect of iron deficiency on psycho-social motor gerilik development, there are very few comprehensive studies about effects of vitamin B12 deficiency on the psycho-social motor retardation in children. In our Region, because of the high incidence of psycho-social motor gerilik development problems that as a result of vitamin B12 deficiency. We designed as a prospective study with 40 case between the ages of 1-20 months with B12 deficiency and 40 mothers who accepted to study. At the beginning and at 3-6 months after treatment, patients? hematological measurements, blood B12 levels, blood folate levels were measured, and DENVER-II test which evaluate psycho-social motor retardation development of children was performed. Also mothers ` blood vitamin B12 levels and blood folate levels were measured.At 3-6. months after treatment we found that in a short time the treatment of patients with cobalamin responsive and psycho-social motor retardation development was significantly improved by neurological examination and Denver-II test.Our study is a importand study because of it is a rare one of the few comprehensive studies that investigate the effects of vitamin B12 deficiency on psycho-social motor retardation development, Also it is a rare study which use DENVER-II test for determination of psycho-social motor development retardation.As a result; vitamin B12 deficiency may causes psycho-social motor gerilik retardation in children and In the early period as 3-6 months, mental and motor development is significantly improved by the treatment of vitamin B12 .Keyword: Psycho-social motor development retardation, DENVER II test, Vitamin B12