Hastaların radikal prostatektomiye bağlı geç dönem komplikasyonları algılamaları ve eğitim gereksinimleri
Perception of, late term complications and education needs among patients after radical prostatectomy
- Tez No: 293313
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA TEMEL BAYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Radikal Prostatektomi, İdrar Kaçırma, Erektil Disfonksiyon, Eğitim gereksinimleri, Radical Prostatectomy, Urinary İncontinence, Erectile Dysfunction, Educational needs
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırmada, RP sonrası hastaların geç dönem sağlık sorunlarının ve eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla hastaların yaşam deneyimlerinin ve algılarının tanımlanabilmesi için niteliksel araştırma yaklaşımlarından ?odak grup görüşmesi? seçilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2007- 2008 yıllarında Ege Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı'nda Radikal Prostatektomi Ameliyatı olmuş 200 hasta oluşturup, sosyo-demografik özelliklerine göre ve örneklem seçim kriterlerine uyan 10 hastadan oluşan benzeşik (homojen) grup, amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir.Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Geçerlilik ve güvenilirliğini artırmak için de ayrıntılı betimleme yapılarak doğrudan alıntılara (hastaların görüşme sırasındaki söylediklerine) sık sık yer verilmiştir. Ortaya çıkan veriler bir uzman ve araştırmacı tarafından yeniden düzenlenerek, tüm veriler temalara göre yorumlanarak rapor haline getirilmiştir.Hastaların yaşam deneyimleri ve algılarının; hastalığın tanı ve tedavisi aşaması, geç dönem ameliyat komplikasyonlarına bağlı fiziksel, duygusal ve sosyal sağlık sorunları, kullandıkları baş etme yöntemleri ve eğitim gereksinimleri kapsamında yoğunlaştığı belirlenmiştir.Fiziksel bir hastalık olan kanser tanısı almanın, psikolojik, ailesel ve sosyal sorunlara, uyum sorununa ve psikososyal bir krize neden olduğu, tüm hastaların yaşadıkları ortak deneyimdir.Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hastaların ve ailelerinin RP ve RP sonrası yaşanabilecek sorunları ve bu sorunların yönetilmesinde etkili baş etme yöntemleri konusunda sağlık personeli tarafından yeterli ve planlı eğitim programlarıyla bilgilendirilmediği belirlenmiştir. Tüm hastalara ve ailelerine yönelik planlanacak multidisipliner sağlık eğitimi ve danışmanlık hizmetlerine yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this qualitative research is to identify the life experience; perceptions and stres menagement and educational needs of patient regarding late term complications of Radical Prostatectomy. 'Focus Group Interview' method was used as a data collecting method. The research population consisted of 200 patients who had RP operation in Urology Department of Ege University Research and Training Hospital in 2007-2008, and a homogen group consisting of 10 patients was selected for the sample.Content analysis method was used to evaluate the data. By doing detailed descriptions,direct quotations were frequently allowed to increase the validity and reliability. The data appeared were reorganized by an expert and the researcher, and all the data were written as a report interpreting according to all subjects.It was stated that the life experiences and perceptions of patients were centred on diagnosis and treatment process, physical, mental and social health problems related to the late period operation complications, the methods used to deal with the problems and traning demands.All the patients shared the same experiences perceived, cancer, as a physical illness, and experiences psychological, family and social problems, adaptation problems and psycosocial crisis.Toward the results achieved, it was stated that the patients and their families were not informed by the health staff as to possible problems during and after RP and effective methods used to direct these problems.Suggestions were given directed to multidisipliner health training and counseling services which will be planned for all the patients and their families.