Fonksiyonel aparey uygulanmış ratlarda düşük yoğunluklu kesikli ultrason ve düşük doz lazer uygulamalarının mandibula ve kondil üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Evaluation of the effects of low-intensity pulsed ultrasound and low-level laser therapy on the mandibula and condyle in rats with functional appliance
- Tez No: 861438
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ KARAÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Düşük Doz Lazer Terapisi, Düşük Yoğunluklu Kesikli Ultrason, Fonksiyonel Aparey, Functional Appliance, Low Intensity Pulsed Ultrasound, Low-Level Laser Therapy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında ağız içi fonksiyonel aparey benzeri bir aygıt uygulanmış ratlarda Düşük Yoğunluklu Kesikli Ultrason (DYKU), Düşük Doz Lazer Terapisi (DDLT) ve her iki uygulamanın kombine kullanımının mandibular büyüme ve kondil üzerine etkilerinin histokimyasal ve immünohistokimyasal olarak karşılaştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Sprague-Dawley cinsi 37 adet rat randomize olarak Negatif kontrol, Pozitif kontrol, Lazer, Ultrason ve Lazer+Ultrason grubu olmak üzere beş gruba ayrıldı. Negatif kontrol grubu hariç tüm gruplara Fonksiyonel Aparey (FA) uygulandı. 28 gün boyunca haftada iki kere lazer grubuna 8 J/cm2 yoğunlukta, 0,5 W, 12 sn DDLT; ultrason grubuna haftada iki kere 25 mW/cm2 yoğunlukta, 1 MHz, 20 dk DYKU ve Lazer+Ultrason grubuna aynı dozlarda DDLT ve DYKU uygulandı. Antropometrik değerlendirme amacıyla ramus yüksekliği ve total mandibular uzunluk ölçümleri yapıldı. Histokimyasal değerlendirme amacıyla hipertrofik, olgun, proliferatif ve fibröz tabakaların kalınlıkları, toplam kondil kıkırdak kalınlığı ve subkondral kemik ölçümleri, immunohistokimyasal inceleme için anti-VEGF ile anti-SOX9 spesifik antikorların immünolokalizasyonları değerlendirildi. Bulgular: Negatif kontrol grubuna kıyasla total mandibular uzunluk ve ramus yüksekliği tüm uygulama yapılan deney gruplarında arttı (p:0,0001); en fazla uzunluk artışı Lazer+Ultrasonun kombine uygulandığı grupta görüldü (p:0,0001). Lazer+Ultrason grubunun proliferatif tabaka ortalamaları Pozitif ve Negatif kontrol gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p:0,004, p:0,03). Subkondral kemik ortalamaları Negatif kontrol grubuna kıyasla tüm uygulama yapılan deney gruplarında arttı (p:0,0001). En yüksek VEGF ve SOX9 düzeyinin Lazer+Ultrasonun kombine uygulandığı grupta olduğu tespit edildi (p:0,002, p:0,001). Sonuç: FA uygulanmış ratlarda DDLT ve DYKU uygulamalarının mandibular büyümeyi artırabileceği tespit edilmiştir. DDLT ve DYKU'un kombine uygulanmasıyla sinerjik etki meydana gelerek endokondral ossifikasyonu hızlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis study, it was aimed to histochemically and immunohistochemically compare the effects of Low Intensity Intermittent Ultrasound (LIPUS), Low Dose Laser Therapy (LLLT) and the combined use of both applications on mandibular growth and condyle in rats to which an intraoral functional appliance-like device was applied. Materials and Methods: 37 Sprague-Dawley rats were randomly divided into five groups as Negative control, Positive control, Laser, Ultrasound and Laser+Ultrasound groups. Functional Appliance (FA) was applied to all groups except the negative control group. The laser group received 8 J/cm2 intensity, 0.5 W, 12 sec LLLT twice a week for 28 days; LIPUS were applied to the ultrasound group twice a week at 25 mW/cm2 intensity, 1 MHz, 20 minutes, and to the Laser+Ultrasound group LLLT and LIPUS were applied at the same doses. Ramus height and total mandibular length measurements were made for anthropometric evaluation. For histochemical evaluation, the thickness of hypertrophic, mature, proliferative and fibrous layers, total condylar cartilage thickness and subchondral bone measurements were evaluated, and for immunohistochemical analysis, immunolocalizations of anti-VEGF and anti-SOX9 specific antibodies were evaluated. Results: Compared to the negative control group, total mandibular length and ramus height increased in all experimental groups (p:0.0001); The highest length increase was seen in the group where Laser+Ultrasound was applied combined (p: 0.0001). The proliferative layer averages of the Laser+Ultrasound group were found to be statistically significantly higher than the Positive and Negative control groups (p:0.004, p:0.03). Subchondral bone averages increased in all experimental groups compared to the negative control group (p:0.0001). It was determined that the highest VEGF and SOX9 levels were in the group where Laser+Ultrasound was applied combined (p:0.002, p:0.001). Conclusion: It has been determined that LLLT and LIPUS applications can increase mandibular growth in rats treated with FA. A synergistic effect occurs with the combined application of LLLT and LIPUS, accelerating endochondral ossification.