Farklı preparasyon derinliklerinde ve hassasiyet giderici uygulanan farklı dentin bölgelerinde rezin esaslı simanların bağlanma dayanımlarının incelenmesi
Investigation of bond strength of resin cements to different dentin surfaces treated by dentin desensitizers at different preparation depth
  1. Tez No: 293367
  2. Yazar: FATİH SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. KEMAL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin hassasiyeti, dentin hassasiyet giderici, rezin esaslı siman, mikro-makaslama bağlantı direnci, Dentin hypersensitivity, dentin desensitizer, resin cement, micro-shear bond strength
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Postoperatif dentin hassasiyeti oldukça sık görülen bir klinik durumdur. Dentin hassasiyetinin giderilmesinde farklı kimyasal yapılara ve uygulama prosedürlerine sahip dentin hassasiyet giderici ajanlar kullanılmaktadır. Ancak bu ajanlar rezin simanların dentine bağlanma dayanımları üzerinde farklı etkilere sahiptir.Bu çalışmada iki farklı preparasyon derinliğinde uygulanan beş farklı dentin hassasiyet giderici ajanın dual sertleşen üç rezin simanın dentine bağlanma dayanımına etkisi in-vitro koşullarda incelendi.Bu çalışmada 144 adet çekilmiş insan üst keser dişleri kullanıldı. Dişlerin labial yüzlerinde rehber frezler yardımıyla 0,8 ve 1 mm. derinliklerinde preparasyonlar yapıldı. İki gruba ayrılan dişler 2,5 x 2 x 1 cm. boyutlarında şeffaf akrilik bloklara gömüldü. Elde edilen akrilik bloklar RelyX ARC, Variolink II ve Maxcem rezin siman gruplarına ayrıldı. Her rezin siman için Gluma, Vivasens, Admira Protect, BisBlock ve Nd:YAG lazer hassasiyet giderici grupları oluşturuldu. Rezin simanlar 0,7 mm. çapında 1 mm. yüksekliğinde tygon tüpler içerisinde her grupta 10 adet olacak şekilde dentin yüzeylerine yapıştırıldı. Örneklerin mikro-makaslama bağlanma dayanımları üniversal test cihazında ölçüldü. Kopma yüzeyleri stereomikroskop ve SEM aracılığıyla değerlendirildi. Elde edilen veriler Kruskal Wallis, Mann-Whitney U ve Ki-Kare (X2) testi ile değerlendirildi.Grupların ortalama bağlanma dayanımı değerleri karşılaştırıldığında 0,8 mm. preparasyon derinliğinde rezin siman ve hassasiyet gidericiler uygulanmış gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı. 1 mm. preparasyon derinliğinde ise RelyX ARC + Gluma grubundaki ortalama bağlanma dayanımı değeri (23,96 ± 6,66 Mpa) diğer gruplara göre istatistiksel olarak daha düşük bulundu (p < 0,05).1 mm. preparasyon derinliğinde RelyX ARC + Lazer grubundaki ortalama bağlanma dayanımı değeri (37,33 ± 7,39 Mpa) diğer gruplara göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p < 0,05).Yüzeyel dentinde hassasiyet giderici ajanlar rezin simanların bağlanma dayanımını etkilemektedir. Nd:YAG lazerin mine-dentin birleşimine yakın yüzeyel dentinde uygulanması dentin yüzeyinde ve bağlanma dayanımında olumlu sonuçlar göstermiştir. Postoperatif dentin hassasiyetini gidermek için dentin hassasiyet giderici ajanlar kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Postoperative dentin sensitivity is a common clinical situation. Desensitizing agents which have different chemical structures and applying procedures are used to eliminate the dentin sensitivity. However, these agents have different effects on the bond strength of the resin cements to dentin.Effects of five different desensitizing agents on the three dual polymerized resin cements? shear bond strength at two different preparation depth are investigated in-vitro in this study.144 extracted human maxillary incisors teeth were used in this study. Labial surface of the teeth were prepared by pilot burs at 0,8 and 1 mm. depth. Maxillary incisor teeth that were divided into two groups were embedded in 2,5 x 2 x 1 cm sized self-cured acrylic resin blocks. Specimens were divided into three resin cement groups (RelyX ARC, Variolink II and Maxcem). Each resin cement group subdivided into Gluma, Vivasens, Admira Protect, BisBlock ve Nd:YAG laser desensitizer groups. Resin cements were luted to labial dentin surface with tygon tubes that have 0,7 mm. diameter and 1 mm. height. Specimens microshear bond strength was evaluated using universal testing device. Then specimens surface conditions were observed using a steromicroscop and SEM; and evaluated. Data were analyzed using Kruskall-Wallis, Mann-Whitney U and Ki-Kare (X2) tests.Groups? mean bond strength values were compared. There is no statistically difference between the groups at 0,8 mm. preparation depth. RelyX ARC + Gluma groups? mean bond strength value (23,96 ± 6,66 Mpa) was found statistically lower according to the other groups (p < 0,05). RelyX ARC + Laser groups? mean bond strength value (37,33 ± 7,39 Mpa) was found statistically higher according to the other groups (p < 0,05).The use of desensitizing agents affected the bond strength of the resin cements to superficial dentin. Application of Nd:YAG laser to superficial dentin showed positive effects to the dentin surface and bond strength. Dentin desensitizing agents can be used to prevent postoperative dentin sensitivity.