Farklı rezin esaslı protez kaide materyallerinin bazı reolojik özelliklerinin araştırılması
Investigation of some rheological properties of different resin originated denture base materials
  1. Tez No: 293414
  2. Yazar: KORAY SOYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİRAY BOLAYIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akrilik rezin, güçlendirme, fiber, yüksek tesirli poliamid 6.6 rezin, mekanik özellikler, termogravimetrik özellikler, termomekanik özellikler, Acrylic resin, reinforcement, fiber, high influence polyamid 6.6 resin, mechanical properties, thermogravimetry properties, thermomechanical properties
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, 4 mm uzunluğunda estetik 3 farklı fiber ağırlıkça %3 konsantrasyonda rastgele oryantasyonla akrilik protez kaide rezininin güçlendirilmesinin ve akrilik rezine alternatif yüksek tesirli poliamid 6.6 protez kaide rezinlerin, bükülme dayanımının, darbe dayanımının, ısısal ve reolojik özelliklerini araştırmaktır.Protez kaide plağı olarak yaygın kullanılan poli(metil metakrilat) rezin kontrol örneklerine 3 farklı türdeki (E-cam, naylon 6, naylon 6.6) fiberlerin ilave edildiği ve ayrıca geleneksel akrilik protez kaidesine alternatif olan yüksek tesirli poliamid 6.6 esaslı (Valplast) protez kaide rezin örnekleri, test gereksinimlerine göre hazırlanan standart metal kalıplar yardımıyla elde edildi. Bükme testi için örnekler, ADA standart No.12, darbe testi için ASTM D-256 standartlarına uygun olarak hazırlandı. Mekanik test öncesi örnekler, 37 ºC de 24 saat distile su içerisinde bekletildi. Bükme ve darbe dayanım özelliklerini değerlendirmek için, üç nokta eğme (n=7) test cihazı (Lloyd NK5, Lloyd Instruments Ltd, Fareham Hampshire, UK) 5 mm/dakika hız ile uygulandı. Darbe (n=7) test cihazı (Dynatup 9250 HV, Instron, UK), termogravimetrik analiz (Perkinelmer, Diamond TG/TDA, USA) cihazı, termomekanik analiz (Shimadzu TMA 50, Shimadzu, North America) cihazı ile test edildi. Bükülme testi sonrası her bir grup için tipik kırık yüzeyler, taramalı elektron mikroskopla polimer matris/fiber ara yüz bağlantısı için incelendi. Tüm testler oda sıcaklığında yapıldı; elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi.Mekanik test sonuçları, yüksek tesirli poliamid 6.6 esaslı protez kaide materyali bükme ve darbe dayanımlarının, kontrol ve fiber eklenen gruplardan daha iyi sonuçlar sağladığını gösterdi.En yüksek bükme ve darbe dayanımları, sırasıyla Valplast ve cam fiber ilave edilen gruplar için elde edildi. SEM analizi ile polimer matris / fiber adezyonu cam fiber eklenen örneklerde görüldü.Termogravimetrik ve termomekanik analiz test sonuçları, ilave edilen fiberlerin polimer matrisle uyumlu olduğu, tüm örnek gruplarının ağız sıcaklığı değişim aralığında ısısal bozunma olmadığı, termomekanik analiz test sonuçlarından elde edilen parametreler de örnek grupların kontrol grubuna göre daha iyi sonuçlar verdiği kaydedildi.Sonuçlar, bu fiberlerin ve alternatif rezinlerin klinikte kullanımları açısından incelenen test yöntemleri dışında daha ileri çalışmalar yapılmasına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this in-vitro study is to investigate the transverse strength, impact strength, thermal and rheological properties of high influence polyamid 6.6 denture bases resin, which is alternative to acrylic resin, and 4mm length esthetic fiber acrylic denture resin which is 3% concentration in weight and with random orientation.Denture base was obtained from commonly used poly(methyl methacrylate) control resin samples with three types of fiber ingredients (E-glass, nylon 6, nylon 6.6) and high influence polyamid 6.6 (Valplast ) as an alternative to conventional acrylic denture bases. The base was built with standard metal molds that were prepared according to the test requirements. The samples were produced in accordance with ADA specification No.12 standards for bending tests and ASTM D-256 standards for impact tests. The samples were left in distilled water for 24 hours before the mechanical tests. A three-point bending (n=7) test instrument (Lloyd NK5, Lloyd Instruments Ltd, Fareham Hampshire, UK) was utilized with 5 mm/min speed profile for acquiring bending and impact properties of the material. Impact (n=7) test instrument (Dynatup 9250 HV, Instron, UK), thermogravimetric analysis instrument (Perkinelmer, Diamond TG/TDA, USA) and thermomechanical analysis instrument (Shimadzu TMA-50, Shimadzu, North America) were used in our tests. Typical fractured surfaces were examined for polymer matrix/fiber interface connections with scanning electron microscope after bending tests. All sets of tests were performed under room temperature. The test results were statistically analyzed.Mechanical tests showed that high influence polyamid 6.6 denture based material has better bending and impact strength than the control and fiber ingredient groups. The highest bending and impact strength was obtained from Valplast and secondly from glass fiber ingredient group. Polymer matrix / fiber adhesion was observed in glass fiber added groups after SEM analysis.Thermogravimetric and thermomechanical test results suggested that added fibers were congruent with polymer matrix such that all sample groups were immune to thermal deformation during mouth temperature change. Additionally, sample groups performed better than control groups under thermomechanical tests.The results suggest further studies other than the tests performed in this study, for testing the validity of fibers and alternative resins in clinical applications.