Kemik ve yumuşak doku tümörlerinde benign ve malign lezyon ayrımında dinamik manyetik rezonans görüntülemenin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of efficacy of the dynamic contrast enhanced magnetic resonance imaging in differantiation of benign and malign bone and soft tissue tumors
  1. Tez No: 293438
  2. Yazar: HALİT NAHİT ŞENDUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme, kemik ve yumuşak doku tümörleri, Dynamic contrast enhanced magnetic resonance imaging, bone and soft tissue tumors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dinamik kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme (DK MRG), İVkontrast madde enjeksiyonu sonrasında ardışık hızlı görüntülemeye dayanan,tümör doku canlılığı ve vaskülarizasyonuna ilişkin bilgiler sağlayan birgörüntüleme yöntemidir. Bu çalışmanın amacı, benign ve malign kemik veyumuşak doku tümörlerinin ayrımında DK MRG'nin etkinliğinindeğerlendirilmesidir.Bu çalışmaya yaş aralığı 11-84 olan (ortalama:35,2) 45 olgu (22 kadın, 23erkek) dahil edildi. Bir olguda 2 lezyon bulunması nedeniyle çalışmamızdatoplam 46 lezyon (34 benign, 12 malign) yer aldı.DK MRG'de 34 benign lezyondan 27'sinin (%79,4) Tip 1-2, 7'sinin(%20,6) Tip 3-4-5 sinyal intensitesi-zaman (SİZ) eğrileri ile uyumlukontrastlanma gösterdiği; 12 malign lezyonun ise tamamının (%100) Tip 3-4-5kontrastlanma paternine sahip olduğu saptandı. Oluşturulan SİZ eğri tiplerininbenign ve malign lezyonları ayırt etmekte duyarlılığı %100, özgüllüğü %79,4,pozitif tahmini değeri (PTD) %63,2, negatif tahmini değeri (NTD) %100 vedoğruluk oranı %84,8 olarak bulunmuştur.Kemik ve yumuşak doku tümörlerinde benign ve malign lezyonları ayırtetmekte SİZ eğrilerinin eğiminin kesim noktası %85,2 olarak ele alındığında; 34benign lezyondan 28'inin (%82,4) eğiminin %85,2'den küçük, 6'sının (%17,6) isebüyük olduğu görülmüştür. Malign lezyonların ise tümünde (%100) eğim%85,2'nin üzerinde bulunmuştur. Kemik ve yumuşak doku tümörlerinde benignve malign tümör ayrımında SİZ eğrilerinin eğimlerinde %85,2'lik kesimnoktasının duyarlılığı %100, özgüllüğü %82,4, PTD %66,7, NTD % 100 vedoğruluk oranı %87'dir.DK MRG, kemik ve yumuşak doku tümörlerinde benign ve malign lezyonayrımında yardımcı olabilecek bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Dynamic contrast enhanced magnetic resonance imaging (DCE MRI) is animaging modality that bases on serial fast imaging after IV contrast agentinjection and gives information about tumor viabilty and vascularization. The aimof this study is to evaluate the efficacy of DCE MRI in differantiation of benignand malign bone and soft tissue tumors.45 patients (22 women, 23 men) with age range of 11-84 (mean: 35,2)were involved in this study. Because one patient has two lesions, totally 46 lesions(34 benign, 12 malign) were involved in our study.27 (79,4%) of 34 benign lesions showed contrast enhancement compatiblewith type 1-2 and 7 (20,6%) of 34 benign lesions showed contrast enhancementcompatible with type 3-4-5 signal intensity?time curves in DCE MRI, whereas allof 12 (100%) malign lesions showed type 3-4-5 contrast enhancement pattern.The type of signal intensity?time curves has 100% sensitivity, 79,4% specificity,63,2% positive predictive value (PPV), 100% negative predictive value (NPV)and 84,8 accuracy in differantiation of benign and malign bone and soft tissuetumors. 85,2% cut off value of slopes of the signal intensity-time curves indifferantiation of benign and malign bone and soft tissue tumors indicated thatsignal intensity?time curves of 28 (82,4%) benign lesions had slope value lowerthan 85,2% and 6 benign lesions had slope value higher than 85,2%. Howeverslope values of all malign lesions (100%) were higher than that of 85,2%. Cut offvalue of 85,2% in slopes of signal intensity-time curves has 100% sensitivity,82,4% specificity, 66,7% PPV, 100% NPV and 87,0 accuracy in differantiationof benign and malign bone and soft tissue tumors.DCE MRI presents informations that can be helpful in differantiation ofbenign and malign bone and soft tissue tumors.