Sonoelastografinin meme kitlelerinin tanısındaki yeri
Evaluation of breast masses by sonoelastography
  1. Tez No: 293439
  2. Yazar: GAYE ECİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kitleleri, Sonoelastografi, BI-RADS, Breast lesions, Sonoelastography, BI-RADS
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çalışmamızın amacı sonoelastografi skorlama sistemlerinin benign vemalign meme kitlelerinin ayrımınındaki tanısal başarısını araştırmak, BI-RADSile karşılaştırmak ve gerinim oranı ölçümünün elastografik renk kodlamayöntemlerine katkısını göstermektir.611 meme kitlesi (511 solid (404 malign, 107 benign) ve 100 kistik) olan400 (yaşları 16-83, 2 erkek, 308 kadın) olgu prospektif olarak çalışmamıza dahiledilmiştir. Mamografi ve ultrasonografi sonrasında meme kitlelerinin sonBI-RADS'larına karar verilmiştir. İtalyan ve Ueno-Itoh skorlama yöntemleri ilesolid lezyonların elastisite skorları belirlenmiştir. Ayrıca gerinim oranı(yağ/lezyon gerinim oranı) her lezyon için hesaplanmştır. Kistik lezyonlar isekistlere özgü bir bulgu olan tabakalanma göstermelerine göredeğerlendirilmişlerdir. Solid ve kistik lezyonlar için elde edilen veriler 2 yıllıktakiplerle ya da sito/ histopatolojik tanılarıyla karşılaştırılmıştır. Gerinim oranıölçümünün, İtalyan ve Ueno-Itoh elastisite skorlama yöntemlerinin duyarlılık,özgüllük, pozitif öngörü değeri ve negatif öngörü değerleri hesaplanmış ve tanısalbaşarıları ROC eğrileri ile karşılaştırılmıştır. Her iki elastisite renk kodlamaskorlaması için gözlemci içi ve gözlemciler arası uyum incelenmiştir. Her üçyöntemin tanısal başarısında lezyonun en büyük boyutunun, ciltten derinliğinin,meme parankim dansitesinin etkisi değerlendirilmiştir. Malign lezyonlar, invazivduktal karsinom ile diğer malign patolojiler olarak ayrıldığında elastisite skor vegerinim oranı dağılımları değerlendirilmiştir.Duyarlılık, özgüllük, pozitif öngörü değeri, negatif öngörü değeri sırasıyla,BI-RADS için %100 ,%71,8, %48,4, %100, Ueno-Itoh skorlama yönteminde%72, %95,3, %80,2, %92,8, İtalyan skorlama yönteminde %79,4, % 90,8, %69,7,%94,3 ve en iyi kesim noktası 3,61 seçildiğinde gerinim oranı ölçümünde ise%89,7, %85,9, %62,7, %96,9. ROC eğrisi altında kalan alan Ueno-Itohskorlamasında 0,898, İtalyan skorlamasında 0,912 ve gerinim oranı ölçümünde0,914 olarak hesaplanmıştır. Kistler için tipik olan tabakalanma bulgusu ağırlıklıolarak basit kistlerde ve mikrokist kümelerinde gösterilmiştir. Tabakalanmanın,kistin boyutundan, ciltten derinliğinden bağımsız, kist tipine ve içeriğine isebağımlı bir bulgu olduğu izlenmiştir. Gözlemci içi uyum % 70, gözlemciler arasıuyum ise % 67 olarak bulunmuştur. Üç yöntemde de solid lezyonlarda en iyitanısal performans derin yerleşimli (>10mm) ve büyük (>20mm) lezyonlarda veyağdan zengin meme parankiminde izlenmiştir. İnvaziv duktal karsinom ile diğermalign patolojiler arasında elastisite skorunda ya da gerinim oranında istatikselolarak anlamlı fark saptanmamıştır.Sonoelastografi meme kitlelerinde benign- malign kitle ayrımıyapılmasında özgüllüğü artırarak tanıya katkı sağlayabilecek bir modalitedir.Gerinim oranı ölçümü yüksek duyarlılık ve negatif öngörü değerleri ileelastografiye eklenebilecek bir yöntem olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purposes of our study were to evalute the diagnostic utilty of scoringmethods in sonoelastography in differentiating benign from malignant breastmasses, compare it with BI-RADS and to depict whethever the combination ofstrain index measurement method with elastography color-coded scoring methodmade this technology more efficient.611 breast lesions (511 solid (404 malign,107 benign) and 100 cystic) in400 patients (range 16-83years, 2 male and 308 female) masses wereprospectively included in this study. After mammography and US, finalBI-RADS categories were assigned. Elasticity images were classified by İtalianscoring method and Ueno-Itoh scoring method. The strain index (fat to lesionstrain ratio) of each solid lesion was calculated. Cystic lesions were examinedwhetever typical three-layered appearance was positive. These findings werecompared with cyto/histopathologic findings and at least 2 years follow-up. Thesensitivity, specificity, positive predictive values and negative predictive valueswere calculated for each modality. Diagnostic performance of strain index, İtalianand Ueno-Itoh scoring methods were compared by ROC curve analysis.Intraobserver and interobserver variabilty were analyzed for elastography colorcodedscoring methods. Diagnostic performance of each method were analyzedaccording to the maximum size and the depth of the lesions and the breastparankimal density. The distribution of elasticity scores and strain index valuesfor malignant breast lesions according to their histologic subclassification asinvasive ductal carsinoma and the other malignant pathologies were analyzed.Sensitivity, specificity, positive and negative predictive value were 100%,71,8%, 48,4%, 100%, respectively for BI-RADS, were 72%, 95,3%, 80,2%,92,8%, for Ueno-Itoh scoring method, were 79,4% 90,8%, 69,7%, 94,3%,respectively, for İtalian scoring method and were 89,7%, 85,9 %, 62,7%, 96,9%for the strain index when a cut off point of 3,61 was used. The areas under theROC curves were 0,898 for Ueno-Itoh scoring method, 0,912 for İtalian scoringmethod and 0,914 for the strain index. Typical three-layered apperance wasdepicted in simple cysts, clustered microcysts. The presence of three- layeredapperance was independent from the size and the depth of the cysts, but dependentto the type of the cysts and the internal structure. Intraobserver agreement was% 70 and interobserver agreements was % 67. The best diagnostic performance ofelasticity scoring methods and strain index were in deep (>10mm), large (>20mm)lesions and lipomatous breast density. There were no significant differencesbetween the mean scores and strain index values for invasive ductal carcinomasand the other malignant pathologies.Our results suggest that sonoelastography has the potential to aid diagnosisof breast lesions by increasing the specificity and positive predictive value.Measuring the strain index may be useful as a complementery technique as itshigh sensitivity and negative predictive value.