Dilate kardiyomiyopati hastalarında d vitamini, parathormon seviyeleri ile kalp hızı değişkenliği ve kalp hızı türbülansı arasındaki ilişki
Association of vitamin d and parathyroid hormone with heart rate variability and heart rate turbulence in dilated cardiomyopathy patients
- Tez No: 293474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİZ KOZDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, Parathormon, Dilate kardiyomiyopati, Kalp hızı değişkenliği, Kalp hızı türbülansı, Vitamin D, Parathyroid hormone, Dilated cardiomyopathy, Heart rate variability, Heart rate turbulence
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
AmaçKalp yetersizliği patogenezinde önemli rolü olan D vitamini ve parathormon ile kalp hızı değişkenliği ve kalp hızı türbülansı arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır.Hastalar ve YöntemKocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniğinde Kasım 2009 ve Mayıs 2011 tarihleri arasında kalp yetersizliği tanısı ile yatırılarak tedavi gören dilate kardiyomiyopati hastaları çalışmaya alınmıştır. 25 (OH) D vitamini, Kalsitriol, Parathormon seviyeleri ile kalp hızı değişkenliği zaman bağımlı parametreleri (SDNN, SDANN, RMSSD, Triangular indeks) ile kalp hızı türbülansı parametreleri (türbülans başlangıcı ve türbülans eğimi) parametreleri arasındaki ilişki incelenmiştir.BulgularÇalışmaya 36 iskemik olmayan dilate kardiyomiyopati (NİDKMP), 35 iskemik dilate kardiyomiyopati (İDMKP) hastası ve 25 kontrol olmak üzere 96 kişi alınmıştır. Üç grup arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından benzer özellikler saptanmıştır (NİDKMP; ortalama yaş 59 ± 14 yıl, 22 erkek, 14 kadın, İDKMP; ortalama yaş 62 ± 10 yıl, 26 erkek, 9 kadın, kontrol grubu; otalama yaş 56 ± 9 yıl, 12 erkek, 13 kadın). NİDKMP hastalarında TB ve TE anormal olanlarda normal TB (17.1 ± 11.3 pg/ml'ye karşılık 27.6 ± 15.5 pg/ml, p = 0.05) ve normal TE (16.6 ± 9.1 pg/ml'ye karşılık 29.4 ± 16.9 pg/ml, p = 0.018) olanlara göre Kalsitriol seviyeleri anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. NIDKMP hastalarında 25 (OH) D vitamini seviyeleri kalp hızı değişkenliği parametrelerinden SDNN (r = 0.368, p = 0.027) ve SDANN (r = 0.360, p = 0.031) ile pozitif korelasyon göstermiştir. Parathormonun kalp hızı değişkenliği ve kalp hızı türbülansı üzerine üç grupta da bir etkisi saptanamamıştır.SonuçD vitamini yetersizliğinin NIDKMP hastalarında kardiyak otonom fonksiyonlar üzerinde etkili olduğu ve ani ölüm riskini ön görebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
BackgroundWe aimed to investigate association between vitamin D and parathyroid hormone with heart rate variability and heart rate turbulence in heart failure patients.Patients and methodWe enrolled dilated cardiomyopathy patients who were hospitalized because of decompansated heart failure between November 2009 - May 2011 in the wards of Cardiology section of Kocaeli University. It was evaluated association between 25 hydroxyvitamin D, calcitriol, parathyroid hormone levels with heart rate variability time domain (SDNN, SDANN, RNSSD, Triangular index) and heart rate turbulence (turbulence onset, turbulence slope) parameters.ResultsOur study comprised thirty six non-ischemic dilated cardiomyopathy (NIDCMP), thirty five ischemic dilated cardiomyopathy (IDCMP) patients and twenty five control subjects. There was no difference with age and sex within three groups (NIDCMP group; mean age 59 ± 14 years, 22 male, 14 female, IDCMP group; mean age 62 ± 10 years, 26 male, 9 female, control group; mean age 56 ± 9 years, 12 male, 13 female). Calcitriol levels in NIDCMP patients with abnormal TO and TS were significantly lower than NIDCMP patients with normal TO (17.1 ± 11.3 vs. 27.6 ± 15.5 pg/ml, p = 0.05) and TS (16.6 ± 9.1 vs. 29.4 ± 16.9 pg/ml, p = .018). There was a positive correlation between 25 hydroxy vitamin D with heart rate variability parameters SDNN (r = 0.368, p = 0.027) and SDANN (r = 0.360, p = 0.031). Parathyroid hormone had no effects on heart rate variability and heart rate turbulence in all groups.ConclusionVitamin D insufficiency could be effective on cardiac autonomic functions and could predict sudden cardiac death in NİDCMP patients.