Diyabetes mellitus tip II hastalarında koroner arter hastalığı gelişimi ile adiponektin ve adiponektin/leptin oranı ilişkisi
The relationship of coronary artery disease with adiponectin and adiponectin/leptin ratio in patients with type II diabetes mellitus
  1. Tez No: 293473
  2. Yazar: EMRE ERKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, Diyabetes mellitus tip II, Leptin, Koroner arter hastalığı, Adiponectin, Diabetes mellitus type 2, Leptin, Coronary artery disease
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Diyabet mellitus tip II (DM-II) koroner arter hastalığı (KAH) eşdeğeri olarak kabul edilmekle birlikte her DM-II hastasında KAH gelişmemektedir. Adiponektin yağ dokusundan salgılanan antiaterojenik özelliği bulunan bir hormondur. Adiponektin/leptin oranının metabolik sendrom (MS) bileşenleriyle önemli derecede ilişkili olduğu ve gelecekte gelişebilecek insülin direnci (İD), DM-II ve aterosklerotik kalp damar hastalığını öngörebilmesinde yanlız adiponektin ve leptin düzeylerine göre daha iyi bir belirteç olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada uzun süredir DM-II hastalığı bulunan hastalarda serum adiponektin seviyesi ve adiponektin/leptin oranının KAH ile ilişkisini araştırdık.Gereç ve yöntem: Kardiyoloji kliniğinde Şubat - Kasım 2010 tarihleri arasında koroner anjiyografi tetkiki yapılan uzun süreli (en az 5 yıl) DM-II hastalığı olan hastalar çalışmaya alındı. KAH (?%50 darlık) saptanan 49 hasta (grup I) ve anlamlı darlık saptanmayan (%0-49) 51 hasta (kontrol grubu veya grup II) çalışmaya dahil edildi. Ayrıca daha sonra grup II iki alt gruba ayrıldı. Koroner arterleri tamamen normal olan 40 hasta (grup II A) ve koroner arterlerinde % 1-49 darlık olan 11 hasta (grup II B) şeklinde 2 alt grup oluşturuldu. Serum adiponektin ve leptin düzeyi ELISA yöntemi ile ölçüldü ve adiponektin/leptin oranı hesaplandı.Bulgular: İki gruba benzer klinik özellikli hastalar çalışmaya alınmış olmakla birlikte grup I'deki hastaların grup II'deki hastalara göre yaş ortalaması (sırasıyla; 60±7 ve 57±8 yıl, p=0.029) ve erkek cinsiyet oranı (sırasıyla; %73 ve %47, p=0.013) anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Grup I'de grup II'ye göre adiponektin ve leptin seviyeleri ile adiponektin/leptin oranı anlamlı düşük bulundu (sırasıyla; p=0.02 p=0.039 ve p=0.04). Grup I, grup II A ve grup II B arasında yapılan karşılaştırmada serum adiponektin seviyeleri anlamlı düzeyde farklı saptandı (sırasıyla; 6.72±2.71 ng/mL, 8.83±4.34 ng/mL ve 8.18±2.74 ng/mL, p=0.01) ve serum adiponektin seviyesi ile koroner arter darlık ciddiyeti arasında anlamlı negatif korelasyon saptandı (r=-0.292, p=0.003).Sonuç: Uzun süreli DM-II hastalarda serum adiponektin seviyesi ve adiponektin/leptin oranındaki düşüklük KAH varlığı ile ilişkilidir. Adiponektin seviyesindeki azalma koroner arter darlık şiddetiyle ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Background: Type II Diabetes mellitus (DM-II) is accepted as coronary artery disease (CAD) equivalent but every DM-II patient does not develop CAD. Adiponectin is a prohormone secreted from adipose tissue and has antiatherogenic property. Adiponectin/leptin ratio was found to be significantly associated with metabolic syndrome components and was proposed as a better predictor than isolated adiponectin and leptin levels for the development of future insulin resistance (IR), DM-II and atherosclerotic cardiovascular disease. In this study we investigated the association between adiponectin level, adiponectin/leptin ratio and CAD in patient with DM-II.Methods: The patients with at least 5 years DM-II who had undergone coronary angiography between February ? November 2010 were icluded into the study. First patients divided into two major groups. Group I is 49 patients with significant (? %50 stenosis) CAD and group II (control) is 51 patient with non-significant(% 0-49) stenosis. Later group II was divided into 2 sub-groups. Group II A is 40 patients with normal (%0) coronary arteries and group II B is 11 patients with coronary lesions between %1-49. Serum adiponectin and leptin levels were measured by ELISA Method and adiponectin/leptin ratio calculated.Results: Although baseline characteristics were smiliar between two groups, in group I avarage age (60±7 and 57±8 years, p=0.029 respectively) and male ratio (%73 and %47, p=0.013 respectively) were significantly higher than group II. In group I serum adiponectin and leptin levels and adiponectin/leptin ratio were significantly lower than group II (p=0.02 p=0.039 and p=0.04 respectively). When we compared the group I, group II A and group II B, serum adiponectin levels are significantly different among three groups (6.72±2.71 ng/mL, 8.83±4.34 ng/mL and 8.18±2.74 ng/mL, p=0.01 respectively) and a significant negative correlation was detected between the adiponectin level and severity of CAD (r=-0.292, p=0.003).Conclusion: Decreased adiponectin levels and adiponectin/leptin ratio are significantly associated with CAD in patients with long term DM-II. Degree of the decrease in adiponectin levels is significantly associated with severity of CAD.