Parkinson hastalığı sıçan modelinde nikotinin premotor faza etkileri
Nicotine effects in rat model of parkinson's disease premotor phase
- Tez No: 293492
- Danışmanlar: DOÇ. PERVİN KUTLUAY İŞERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Nikotin, presemptomatik faz, deneysel parkinson modeli, Nicotine, presymptomatic phase, experimental Parkinson?s model
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Parkinson hastalığı, substantia nigrada progresif dopaminerjik nöron kaybı, striatal dopamin düzeylerinde azalma ve ekstrapiramidal motor fonksiyonlarda bozulma ile sonuçlanan kronik nörodejeneratif bir bozukluk olarak bilinmekle birlikte preklinik fazı son on yıl içinde tanımlanmıştır. Parkinson hastalarında istirahat tremoru, bradikinezi, rijidite ve postural instabiliteden oluşan kardinal motor bulguların dışında içe kapanma, depresyon, anksiyete gibi emosyonel değişikliklerinin de geliştiği görülmektedir.Son yıllarda yapılan araştırmalarda PH'da nikotinin antiinflamatuar, nöroprotektif, nöromodulatör etkilerinin olduğu gösterilmiştir. Klinik ve deneysel çalışmalar, nikotinin motor belirtileri düzeltici yönde etkilerinin olduğunu göstermiş fakat premotor belirtilerle ilişkisi incelenmemiştir.Bu çalışmada stereotaksik olarak, striatal bölgeye 6-OHDA enjekte edip hem striatumda hem de retrograd difüzyon ile VTA'da lezyon oluşturulmuştur. Bu model presemptomatik fazın deneysel modeli olarak kabul edilmektedir. Deneklere yükseltilmiş artı labirent, Porsolt'un zorlu yüzme testi ve lokomotor aktivite testleri uygulanmıştır. Sakrifiye edilen deneklerin striatumları immunohistokimyasal olarak incelenmiş ve oluşturulan üç grup ve kontrol grubu arasında nikotin tüketimindeki farklılık incelenmiş ayrıca nikotinin emosyonel, davranışsal etkileri ve nörodejenerasyondaki fonksiyonu araştırılmıştır.Elde edilen sonuçlarda nikotin tüketiminde gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Nikotinin nörodejenerasyonun bir parçası sayılan apopitozisi anlamlı olarak azalttığı görülmüştür. Nikotin, 6-OHDA lezyonlu grupta depresyonu anlamlı olarak arttırırken lokomosyon paterninde stereotipik hareketleri azaltmıştır.Sonuç olarak bu çalışma; nikotine maruz kalındığında premotor parkinson modelinde kognisyon, bellek, davranış, depresyon, anksiyete ve hareket bozukluklarının nasıl etkilendiğine ve nikotinin nörodejenerasyondaki etkisine ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
Parkinson?s Disease has been defined as a chronic degenerative disorder with consequent progressive dopaminergic neuron loss, decrease in striatal dopamine levels and impairment of extrapyramidal functions and its preclinical phase has only been described recently. In patients with Parkinson?s Disease (PD), apart from the cardinal symptoms of resting tremor, bradikinesia and rigidity, emotional changes such as withdrawal, depression and anxiety have been observed.In recent studies, it has been demonstrated that nicotine has anti-inflammatory, neuroprotective and neuromodulatory effects in PD. Clinical and empirical studies have shown that nicotine has beneficial effects on motor symptoms; however, its relationship with premotor symptoms has not been explored.To achieve this aim, we have injected the striatal area with 6-OHDA to create a lesion both at the striatum and at VTA through retrograde diffusion. This model has been accepted as the experimental model of the presymptomatic phase. Elevated plus maze, Porsolt?s forced swimming test and locomotor activity test was applied to the animals. The striata of the sacrificed animals were analyzed immunohistochemically. The differences in nicotine consumption and the emotional and behavioral effects of nicotine on neurodegeneration were investigated across three groups and the control group.The data has revealed no difference in terms of nicotine consumption. Nicotine was observed to decrease apoptosis which is part of neurodegeneration. Nicotine was seen to cause an increase in depression in the 6-OHDA lesion arm and a decrease in the stereotypical movements within the locomotion pattern. In conclusion, this study has shed light on the effect of nicotine exposure on cognition, memory, behavior, depression, anxiety and movement disorders and the effect of nicotine on neurodegeneration in the premotor Parkinson?s model.