Parkinson sıçan modelinde sodyum ve kalsiyum kanal inhibitörlerinin ağrı üzerine etkisi
Effect on pain of sodium and calcium channel inhibitors in parkinson rat model
  1. Tez No: 329106
  2. Yazar: NADİDE ÖZKUL DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Jetokain, Parkinson Hastalığı, Verapamil, Pain, Jetokain, Parkinson's Disease, Verapamil
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Parkinson hastalığı (PH) James Parkinson tarafından 1817 yılında ?shaking palsy? (titrek felç) ?eklinde tanımlanmı? nörodejeneratif bir hastalıktır. Parkinson hastalığının motor olmayan semptomlarından ağrı, hastaların %40-75?ini etkilemektedir.Özellikle son yıllarda yapılan çalı?malarla iyon kanallarının fonksiyonel özellikleri ve homeostazi üzerindeki etkileri gösterilmi?tir. Kalsiyum ve sodyum kanalları üzerine yapılan çalı?malar, bu kanalların ağrı yolakları ile alakası olduğunu ortaya koymu?tur. Bu tezin amacı parkinson hastalarında bozulan kanal homeostazının ağrı olu?umu ve analjezi üzerine etkilerini ara?tırmaktır.Çalı?mada 50 sıçan 5 gruba ayrıldı: kontrol grubu, Parkinson grubu (6-Hidroksidopamin grubu), PH olu?turulup jetokain verilen sıçan grubu, PH olu?turulup verapamil verilen sıçan grubu ve PH olu?turulup jetokain+verapamil verilen sıçan grubu. Kontrol grubu hariç tüm sıçanlarda 6-hidroksidopamin (6-OHDA) enjeksiyonuyla deneysel Parkinson modeli olu?turuldu. Cerrahi i?lem sonrasındaki 3. haftada sıçanlara gruplarına göre uygun kanal blokerleri verilerek ağrı duyusuna etkisi tail-flick cihazı kullanılarak belirlendi. Değerler istatistiksel olarak incelendi.Kontrol grubu haricindeki grupların cerrahi i?lem yapılmadan önce ve sonrası ağrı durumları kar?ıla?tırıldığında; tüm gruplarda istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptandı. Parkinson+jetokain, parkinson+verapamil ve parkinson+jetokain+verapamil gruplarında i?lem sonrası ile ilaç sonrası ölçülen ağrı ölçümleri kar?ıla?tırıldığında tüm gruplarda istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptandı. Bu farkparkinson+jetokain+verapamil grubunda, diğer parkinson+jetokain ile parkinson+verapamil gruplarına göre daha anlamlı idi (p=0,003) ve bu iki kanal blokerinin bir arada kullanılması daha etkin analjezi olu?turdu.Bu bulgulara göre PH?da sodyum ve kalsiyum kanal blokerleri kullanılarak analjezisi sağlanabilir ancak kalsiyum kanal blokerlerinin analjezik etkisi sodyum kanal blokerlerininkine göre daha güçlü olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Parkinson?s disease (PH), described as ?shaking palsy? by James Parkinson in 1817, is a neurodegenerative disease. Pain due to non-motor features is reported to affect 40-75% of the PD patient.Studies, especially in recent years, have revealed functional properties of ion channelsand their effects on homeostasis. Studies on calcium and sodium channels indicate that these channels are related with pain pathways. The aim of this thesis is to investigate effects on the formation of the pain and analgesia of impaired channel homeostasis in patients with Parkinson's disease.In this study, 50 rats were divided into 5 groups: control group, Parkinson's disease group (6-OHDA group), the PH group that was given jetokain, the PH group that was given verapamil and the PH group that was given jetokain+verapamil. An experimental model of Parkinson?s disease were induced via injection of 6-hydroxydopamine in all rats except control group. Effect drugs that were administred on pain sensation were evaluated by using tail-flick device in 3 weeks after surgical procedure. The values were statistically analyzed.When pain status before and after the surgical procedure in groups were compared with each other, the difference was statistically significant in all groups except control group. When measurements of pain, measured after treatment, were compared with each other in Parkinson's disease+jetokain, Parkinson's disease+verapamil and Parkinson's disease+jetokain+verapamil groups difference was statistically found significant in all these groups. However, when Parkinson's disease+jetokain+verapamil groups compared with Parkinson's disease+jetokain and Parkinson's disease+verapamil group, value of p for Parkinson's disease+jetokain+verapamil group had significantly higher (p=0.003) and the combination of these two channel blockers is performed more effective analgesia.According to these findings, analgesia can be achieved by using sodium and calcium channel blockers in PD. This analgesic effect of calcium channel blocker, verapamil, appeared to have more powerful than the sodium channel blocker, jetocaine.