Koroner arter baypas greftleme operasyonu yapılan hastalarda anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörü tedavisinin mortalite ve morbidite üzerine etkisi
The effect of angiotensin-converting enzyme inhibitor therapy on mortality and morbidity in patients undergoing coronary artery bypass grafting surgery
  1. Tez No: 293512
  2. Yazar: ÖZGÜR BARIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİP KANKO
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: KABG, ADEİ, mortalite, morbidite, CABG, ACEI, mortality, morbidity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Koroner arter baypas greftleme operasyonu yapılan hastalarda preoperatif anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitör tedavisinin mortalite ve morbidite üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı.Materyal-Metot: Kasım 2004- Haziran 2010 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda koroner arter baypas greftleme operasyonu yapılan 400 hasta dosyası ve kayıtları incelendi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, vücut kitle indeksi, sigara içme öyküsü, hipertansiyon, diyabetes mellitus, hiperlipidemi, preoperatif atriyal fibrilasyon, preoperatif (90 gün içinde) MI, yakın (son 7 gün içinde) MI varlığı, ejeksiyon fraksiyonu, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) varlığı , fonksiyonel kapasite (NYHA 3-4 olanlar) sınıflaması, kararsız angina pektoris varlığı, postoperatif intraaortik balon uygulaması, postoperatif inotropik destek, postoperatif ventriküler taşikardi/fibrilasyon, postoperatif major olay sıklıkları kaydedildi. ADEİ kullanımına göre, kullananlar ve kullanmayanlar olarak 2 grup oluşturuldu. Hastaların verileri toplanarak istatistiksel olarak değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya 42'si kadın, 101'i erkek olmak üzere toplam 143 kişi alındı. ADEİ kullanmayan grupta yaş ortalaması 59.8 ± 8.86 olan toplam 65 kişi, ADEİ kullanan grupta ise yaş ortalaması 58.15 ± 8.59 olan toplam 78 kişi mevcuttu. Grupların preoperatif özellikleri değerlendirildiğinde; DM, hiperlipidemi, sigara öyküsü, preoperatif MI, yakın MI, KOAH ve NYHA 3/4 varlığı açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi (p>0.05). ADEİ kullanan grupta hipertansiyon ve USAP varlığı, ADEİ kullanan grupta kullanmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (p0.05). Ancak postoperatif major olay, ADEİ kullanan grupta ADEİ kullanmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.007). ADEİ kullanan gruptaki hastaların %50'sinde yoğun bakımda kalış süresinin uzun olduğu izlendi. Yoğun bakımda kalış süreleri açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık izlendi (p=0.012).Sonuç: Koroner arter baypas greftleme operasyonu yapılan hastalarda, ADEİ kullanan ve kullanmayan grupta mortalite ve morbidite açısından anlamlı fark bulunmamaktadır. Ancak ADEİ kullanımı, yoğun bakımda kalış süresinin uzaması ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effects of angiotensin-converting enzyme inhibitor therapy on mortality and morbidity in patients undergoing coronary artery bypass grafting operation.Material and Method:We surveyed the files of 400 patients undergoing coronary artery bypass grafting surgery between Novomber 2004- June 2010 in Kocaeli University Medical Faculty Cardiovascular Surgery Department. The age, gender, body mass index, smoking habits, hypertension, diabetes mellitus, hyperlipidemia, preoperative atrial fibrillation, preoperative myocardial infarction (within 90 days), nearly myocardial infarction (last 7 days), ejection fraction, chronic obstructive pulmonary disease (COPD), functional classification (NYHA 3-4), unstable angina pectoris, postoperative intraaotic balon pump, postoperative use of inotropic agents, postoperative ventricular tachicardia/fibrillation and postoperative major events were recorded. The patients seperated into two groups according to ACEI use. Patient?s data was collected and statistically assessed.Results: As 42 women and 101 men, totally 143 patients included in the study . There were 65 cases that mean aged 59.8 ± 8.86 years in non-user group and 78 cases that mean aged 58.15 ± 8.59 years in ACEI user group. When preoperative specialities of the groups were evaluated; there were no statistically significant difference for DM, hyperlipidemia, smoking habits, preoperative and nearly MI, COPD and NYHA classification between the groups (p>0.05). Hypertension and USAP frequency was statistically significant high in ACEI group (p>0.05).When postoperative complications and mortality were evaluted, there was no statistically significant difference among the groups (p>0.05). But postoperative major events was higher in ACEI groups than non-users (p=0.007). It was found that the duration of stay in intensive care unit was long in 50% of the patients in ACEI group. There was a statistically significant difference for duration of intensive care units among the groups (p=0.012).Conclusion: There was no statistically significant difference for mortality and morbidity between ACEI used or non-used groups. But, preoperative therapy with ACEI is associated with a prolonged stay in the intensive care units.