Preoperatif ölçülen sol atriyal volumetrik/mekanik eşleşme indeksi(LACI) değerinin koroner arter baypas greftleme operasyonu sonrası gelişen atriyal fibrilasyonu öngörmedeki öneminin değerlendirilmesi
Assessing the role of preoperative left atrial volumetric-mechanical coupling index (LACI) in predicting atrial fibrillation after coronary artery bypass grafting surgery
  1. Tez No: 939156
  2. Yazar: HASAN ALİ SİNOPLU
  3. Danışmanlar: DR. ATİLLA KOYUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: left atriyal eşleşme indeksi, postoperatif atriyal fibrilasyon, koroner arter baypas greftleme, transtorasik ekokardiyografi, left atrial coupling index, postoperative atrial fibrillation, coronary artery bypass grafting, transthoracic echocardiography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
AMAÇ: Postoperatif atriyal fibrilasyon (POAF) kardiyotorasik veya kardiyotorasik dışı ameliyat sonrası yeni oluşan atriyal fibrilasyon (AF) olarak tanımlanır. Sekonder AF'nin en sık sebeplerinden biridir. Koroner arter baypas greft opereasyonu sonrası gelişen POAF çeşitli olumsuz sonlanım noktaları ile ilişkilidir. Çeşitli sebeplerden bozulan sol atriyum boyutu ve fonksiyonel durumu AF oluşumu için ciddi bir risk faktörüdür. AF sol atriyum fonksiyonlarında bozulmaya neden olduğu gibi; tam tersi olarak sol atriyum fonksiyonlarının bozulması da AF'ye neden olabilmektedir. Sol atriyal eşleşme indeksi (left atrial coupling index-LACI); rutin klinik pratikte kolaylıkla ölçülebilen bir sol atriyum değerlendirme parametresidir. Bu çalışmanın amacı preoperatif ölçülen LACI değerini; koroner arter baypas greftleme (KABG) sonrası POAF oluşumunu öngörme açısından değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma, SBÜ Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji kliniğinde 2023 Ağustos-2024 Mayıs ayları içerisinde herhangi bir nedenle koroner anjiyografi yapılan ve koroner anjiyografi sonucu KABG planlanan hastaların dahil edildiği prospektif bir çalışmadır. Çalışmamıza akut koroner sendrom nedeniyle veya elektif olarak koroner anjiyografiye alınan ve sonucunda KABG planlanan 141 hasta alınmıştır. Hastalardan 3 tanesi KABG operasyonundan vazgeçmesi nedeni ile ve 8 hastada yapılan değerlendirmede KABG operasyonuna ek olarak kapak operasyonu uygulanıldığından değerlendirmeye alınmamıştır. KABG öncesi transtorasik ekokardiyografi ile hastaların LACI değerleri hesaplanmıştır. Postoperatif süreçte POAF gelişimi açısından hastalar takip edilmiştir. POAF gelişenler ve gelişmeyenler olarak hastalar iki gruba ayrılıp LACI ile POAF gelişimi arasındaki istatiksel ilişki incelenmiştir. BULGULAR: Çalışmaya izole KABG operasyonu olan toplam 130 hasta dahil edilmiştir. POAF gelişen ve POAF gelişmeyen hastalar olarak iki gruba ayrılmıştır. Bunlardan 62sinde(%47,6) POAF gelişmiştir. Hastaların yaşları 41 ila 80 arasında değişmekte olup POAF gelişen grubun yaş ortalaması 63,02±9,55; POAF gelişmeyen hastalarda yaş ortalaması 59,45±8,53 yıldır. Hastaların %77'si erkek, %23'ü kadındır. LAVI ve TDI-a' değerlerinin birbirine oranlanması ile ölçülen sol atriyal mekanik/volumetrik eşleşme indeksi (LACI) hesaplanmıştır. TDI-a' septal ve lateral anuler bölgeden ayrı ayrı hesaplanıp iki farklı şekilde LACI değeri hesaplanmış olup bunlardan ilki LAVI değeri TDI-septal a' değerine oranlanarak (LACI 1), ikincisi ise TDI-septal a' ve TDI-lateral a' değerlerinden hangisi daha düşük değerde ise LAVI'yi bu değere oranlayarak hesaplanmıştır (LACI 2). LACI 1 değeri POAF gelişen hastalarda ortalama 4,14±2,6; POAF gelişmeyen hastalarda ortalama 2,95±0,96(p:0,003) bulunmuştur. LACI 2 değeri POAF gelişen hastalarda ortalama 4,2±2,59; POAF gelişmeyen hastalarda ortalama 2,97±0,97 (p:0,001) bulunmuştur. Preoperatif LACI değerleri ile POAF gelişimi arasında istatistiki anlamlı ilişki izlenmiştir. SONUÇ: Daha önceki LACI çalışmalarında formül olarak hep LACI 1 kullanılmış olup LACI 2 formülü daha önceki çalışmalarda -kalp yetmezliği olanlar dahil- kullanılmamıştır. Bu formül ile POAF arasındaki istatistiki anlamlı ilişki daha da artmıştır. POAF gelişimi morbidite ve mortalite açısından risk faktörüdür. POAF'tan korunmak ve dolayısıyla öngördürücüleri tespit etmek önem arz etmektedir. Bu açıdan LACI önemli bir prediktör olabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Postoperative atrial fibrillation (POAF) is defined as newly developed atrial fibrillation (AF) following cardiothoracic or non-cardiothoracic surgery. It is one of the most common causes of secondary AF. POAF occurring after coronary artery bypass grafting (CABG) is associated with various adverse outcomes. Alterations in left atrial size and function due to various causes represent a significant risk factor for the development of AF. While AF can impair left atrial function, conversely, impaired left atrial function can also lead to AF. The left atrial coupling index (LACI) is a parameter that can be easily measured in routine clinical practice for the evaluation of left atrial function. This study aims to evaluate whether preoperatively measured LACI values can predict the development of POAF after CABG. MATERIAL AND METHOD: This prospective study was conducted at the Cardiology Department of University of Health Sciences Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between August 2023 and May 2024. It included patients who underwent coronary angiography for any reason and were subsequently scheduled for CABG. A total of 141 patients, either undergoing coronary angiography due to acute coronary syndrome or electively, and for whom CABG was planned, were included. Three patients were excluded because they canceled the CABG procedure and eight patients were excluded due to concomitant valve surgery in addition to CABG. Preoperative transthoracic echocardiography was used to calculate LACI values. Patients were monitored postoperatively for the development of POAF. Patients were then divided into two groups based on whether they developed POAF, and the statistical relationship between LACI and POAF development was analyzed. RESULTS: A total of 130 patients who underwent isolated CABG were included. Patients were divided into two groups: those who developed POAF and those who did not. POAF occurred in 62 patients (47.6%). Patients' ages ranged from 41 to 80 years; the mean age was 63.02±9.55 in the POAF group and 59.45±8.53 in the non-POAF group. Of the patients, 77% were male and 23% female. LACI was calculated by dividing the left atrial volume index (LAVI) by the TDI-a' value, representing the ratio of mechanical to volumetric atrial function. Two separate LACI values were derived: LACI 1 was calculated by dividing LAVI by the septal TDI-a' value; LACI 2 was calculated by dividing LAVI by the lower value of either the septal or lateral TDI-a'. The mean LACI 1 value was 4.14±2.6 in the POAF group and 2.95±0.96 in the non-POAF group (p=0.003). The mean LACI 2 value was 4.2±2.59 in the POAF group and 2.97±0.97 in the non-POAF group (p=0.001). A statistically significant association was found between preoperative LACI values and the development of POAF. CONCLUSION: Previous studies on LACI have used only the LACI 1 formula. LACI 2, as defined in this study, has not been previously utilized—even in studies including patients with heart failure. The statistical significance of the relationship between LACI and POAF increased when using the LACI 2 formula. POAF is a risk factor for morbidity and mortality. Therefore, predicting and preventing POAF is of great importance. In this context, LACI may serve as a valuable predictive marker.