Kardiyopulmoner baypas tekniği kullanılarak koroner baypas geçirmiş hastalarda bir oksidatif stres parametresi olarak iskemi modifiye albumin seviyelerinin araştırılması
Evaluation of ischemia modified albumin levels as oxidative stress parameter in patients that underwent coronary bypass by using cardiopulmonary bypass technique
- Tez No: 572230
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi modifiye albumin, iskemi, biyolojik belirteç, Ischemia modified albumin, ischemia, biomarkers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kalp ve damar cerrahisinde, perioperatif dönem izleminde, erken tanı imkanı veren biyokimyasal belirteçlerin kullanımı, miyokard hasarı sonucu oluşabilecek tabloların henüz iskemi aşamasında iken önlenmesinde ve takibinde önemlidir. Hastaların kardiyak cerrahi sırasında ekstrakorporeal dolaşımdan çıkış ve yoğun bakım izleminde oluşabilecek iskeminin dakikalar içerisinde biyokimyasal parametreler ile fark edilebilmesi ve erken müdahelesi hayat kurtarıcı olabilmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar; miyokardiyal iskemi durumlarında serum albumin yapısında değişikliklerin oluştuğunu göstermiş, iskemi modifiye albümin (İMA) isimli bir serum kardiyak iskemi parametresinin bulunmasını sağlamıştır. Yaptığımız bu çalışmada kardiyopulmoner baypas (KPB) tekniği kullanılarak yapılan koroner baypas ameliyatlarında KPB öncesi ve sonrası İMA seviyelerini ölçerek, İMA'nın kalp cerrahisinde miyokardiyal bir iskemi belirteci olarak kullanılabilirliğini araştırmak amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde Ocak 2018-Nisan 2018 arasında kardiyopulmoner baypas tekniği kullanılarak izole koroner arter baypas greftleme (KABG) operasyonu yapılan 50 hasta üzerinden yürütülmüştür. İMA ölçümleri için çalışmaya katılan tüm hastalardan operasyona alındıktan sonra KPB'a girmeden önce , KPB' dan çıktıktan 30 dakika sonra ve yoğun bakımda postoperatif 6. Saatte kan örnekleri alındı. BULGULAR KABG uygulanan 50 hastanın bulguları istatistiksel veriler ışığında değerlendirildiğinde iskemi sırasında İMA seviyelerinin anlamlı değişim gösterdiği, revaskülarizasyon sonrası gelişen koroner perfüzyon sonucunda, postoperatif altıncı saatten itibaren İMA düzeylerinin başlangıç seviyelerine geri döndüğü ayrıca yükselen İMA seviyeleri ile PoAF gelişimi ve postoperatif inotrop ihtiyacı arasında pozitif korelasyon olduğu saptandı. SONUÇ İzole koroner arter baypas cerrahisi geçirmiş olan hastalarda, İMA düzeyleri erken dönemde artış göstermektedir. Yeni miyokardiyal iskemi markerlerı ile yapılan çalışmalar içerisinde üzerinde en fazla durulan belirteç İMA olup Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onay almıştır. Muhtemelen yakın bir gelecekte, miyokard iskemisinin erken tanı ve tedavi protokollerinde; miyoglobin, İMA, CK-MB, troponinler ve C-reaktif protein gibi inflamatuvar markerların bazı kombinasyonlarının da dahil olduğu, kardiyak biyolojik belirteçlerden oluşan bir multimarker stratejisi benimsenecektir.
Özet (Çeviri)
AIM OF STUDY Use of biochemical markers in early perioperative periods is important in the prevention and following-up of myocardial damage in cardiovascular surgery. The patients that underwent cardiac surgery, extracorporeal circulation and exacerbation of ischemia can be detected with biochemical parameters. In last years; recent practices displayed a molecule that ischemia modified albumin that homologous molecule of the serum albumin. In this study, we aimed to detect the IMA levels before and after CPB in coronary bypass surgery and to investigate the use of IMA as a marker of myocardial ischemia in cardiac surgery. MATERIALS AND METHODS The study was carried out on 50 patients who underwent isolated CABG operation using cardiopulmonary bypass technique between January 2018 and April 2018 at the Cardiovascular Surgery Clinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Bursa. Blood samples were taken from all patients who participated in the study for IMA measurements before entering CPB, 30 minutes after leaving CPB and at postoperative sixth hour in intensive care unit. RESULTS Fifty patients who underwent CABG were evaluated with statistical data. IMA levels have significant changes during ischemia. Developed coronary perfusion after revascularization surgery, IMA levels returned to baseline levels after the six hours and there was a positive correlation between the elevated IMA levels and PoAF development and postoperative inotropic requirement. CONCLUSION The patients underwent isolated coronary artery bypass surgery, IMA levels increase in the early period. The studies conducted with new myocardial ischemia markers, the most frequently indicated marker was IMA and was approved by the FDA. Probably in the future, early diagnosis and treatment protocols of myocardial ischemia will be associated a multimarker strategy consisting of cardiac biomarkers, some combinations of inflammatory markers such as myoglobin, IMA, CK-MB, troponins and C-reactive protein.