Metabolik sendromlu hastalarda beyin natriüretik peptid düzeyleri
Brain natriuretic peptide levels at patients with metabolic syndrome
- Tez No: 293530
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEKİN ALÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: N-terminal pro-beyin natriüretik peptid, metabolik Sendrom, kardiyovasküler risk, Amino-terminal Pro-brain Natriuretic Peptide, metabolic syndrome, cardiovascular risk
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Santral obezite, artmış sistemik kan basıncı, bozulmuş lipid ve glukozmetabolizması bileşenlerinden oluşan riskler kümesine metabolik sendrom (MS)denilmektedir. MS'li hastalarda sınırlı sayıda da olsa beyin natriüretik peptid (BNP)düzeylerinin düşük ya da yüksek olarak bildirildiği çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada MS'lihastalarda BNP düzeylerini ve ilişkili olduğu faktörleri değerlendirmeyi amaçladık.Materyal-Metod: Çalışma; Mayıs 2011-Eylül 2011 tarihleri arasında Abant İzzetBaysal Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Polikliniklerine başvuran 108kişide (53 vaka, 55 kontrol) yapıldı. Hastaların fizik muayeneleri, biyokimyasal parametrelerive NT-proBNP düzeyleri değerlendirildi.Bulgular: MS'si olan hastalarda NT-proBNP düzeylerinde kontrol grubuna göre farksaptanmadı. Çalışmamızda NT-proBNP ile kolesterol, trigliserit (TG), yüksek dansitelilipoprotein kolesterol (HDL-K) ve bel çevresi (BÇ) arasında korelasyon saptanmadı. NTproBNPile hemoglobin arasında anlamlı ilişki saptandı.Sonuç: Çalışma grubumuzdaki vaka sayıları nispeten az olmakla birlikte MS grubu ilekontrol grubundaki NT-proBNP arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlılığaulaşamamasındaki altta yatan en önemli nedenin, grupların vücut kitle indeks (VKİ) leriarasında fark bulunmayışı olduğunu düşünüyoruz. Plazma BNP düzeyinin, MS'li hastalardaetkilenmeme nedeni olarak; MS'nin bileşenlerden oluşması ve her bir bileşenin plazma BNPdüzeyi üzerinde farklı etkilere sahip olması olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Metabolic syndrome (MS) is defined as the risk cluster which arecomposed of central obesity, increased systemic blood pressure, impaired lipid and glucosemetabolism components. There were some studies in which brain natriuretic peptide (BNP)level of MS patients were reported either as low or high. In this study, we aimed to evaluatethe level of BNP and its correlated factors at MS patients.Materiels-Methods: 108 patients (53 case, 55 diagnostic) who applied to the InternalMedicine and Cardiology Polyclinics of Abant Izzet Baysal University Medical Facultybetween May 2011 and September 2011 were examined in this study. Physical examination,biochemical parameters, and NT-Pro BNP levels of each patient were evaluated.Findings: No difference was found at NT-ProBNP levels of MS patients based on thecontrol group. In our study, we could not locate any correlation between NT-ProBNP andcholesterol, triglyceride (TG), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-K) and waistcircumference. It is determined that NT-proBNP and hemeglobin has a meaningful relation.Conclusion: Although the number of cases are relatively limited in our study, wethink that similarity of both groups? body mass index (BMI) is the primary underlying reasonof why MS and control group?s NT-proBNP level difference could not reach a statisticallymeaningful relation. Since MS is composed of components, and each components havedifferent effects on plasma BNP levels, this may be the reason why the BNP level of MSpatients is not affected.