Üst ekstremite minör replantasyon ve revaskülarizasyon uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of upper extremity replantation and revascularization practices
  1. Tez No: 293533
  2. Yazar: SEYFULLAH DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ERTEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Replantasyon, Revaskülarizasyon, Total Ampütasyon, Subtotal Amputasyon, Replantation, revascularization, total amputation, subtotal amputation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Üst Ekstremite Minör Replantasyon Ve Revaskülarizasyon Uygulamalarının DeğerlendirilmesiParmak veya ekstremite replantasyonlarında başarı ölçüsü sadece kopan parçayı yaşatmaktan ibaret değildir. Replante edilen parçanın fonksiyonlarının bir protezden daha iyi olması, motor, duyu fonksiyonları ve eklem hareketlerinin en az %60-80'inin kazanılması durumunda başarıdan sözedilir. Sonucun iyi olması kopan uzvun tüm yapılarının, yani kemik, kas, tendon, damar ve sinir gibi oluşumlarının hepsini uygun şekilde karşı karşıya getirilmesine bağlıdır.İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 2008-2011 tarihleri arasında 30 hasanın üst ekstremitelerine minör replantasyon ve revaskülarizasyon uygulandı. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 2008?2011 tarihleri arasında üst ekstremitelerinde travma sonucu total veya subtotal amputasyon oluşan 30 hastanın 35 parmağı ameliyat edildi. Total ampute 15 hastanın 15 parmağına replantasyon, ve subtotal ampute 15 hastanın 20 parmağına revaskülarizasyon yapıldı. Tedavi edilen tüm hastaların erken dönem sonuçları ile ortalama 17 ay (6 ay ? 3.5 yıl) izlenen 28 hastanın 30 parmağı retrospektif olarak incelenip literatürle karşılaştırıldı.Motor güç ve duyu geğerlendirmelerinde British Medical Researc Council Skorlaması, geç dönem fonksiyonel sonuçların değerlendirilmesinde Chen Kriterleri kullanıldı.Erken dönem sonuçlar incelendiğinde, yaşama oranları; replantasyon yapılan parmaklarda %93,3, revaskülarizasyon yapılan parmaklarda %80; zon 2 seviyesindeki yaralanmalarda %66,6, zon 3 seviyesindeki yaralanmalarda %92,3; giyotin tipi yaralanmalarda %100, ezilme- avülsiyon tipi yaralanmalarda %68,8 olarak bulunmuştur. Yaralanma şekillerine göre fonksiyonel sonuçlar değerlendirildiğinde, giyotin tipi kesi ile yaralanan olguların %89.9'unda çok iyi-iyi, ezilme ve avulsiyon tipi kesi ile yaralanan olguların %33,3`ünde çok iyi-iyi sonuç bulundu.Sonuç olarak, x2 testi ile yapılan istatiksel değerlendirmede giyotin tipi kesilerle yaralanan olguların tedavi sonrası distal parçalarda yaşama oranları ve fonksiyonel sonuçlarının ezilme ve avulsiyon tipi yaralanmalara göre anlamlı olarak daha iyi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Evaluation of upper extremity replantation and revascularization practicesIn finger and extremity replantation the goal is not only keeping alive the amputated part. The functions of the replantated part should be better than a prosthesis as well. We can talk about success if 60-80% range of motion of the joint is achieved together with motor and sensorial functions. The success depends on correct repairment of all parts, such as bone, tendon, muscle, vessel and nerve, of the amputated organ.Minor replantation and revascularization of the upper extremity in 30 patients were performed at Inonu University Turgut Ozal Medical Center between 2008 and 2011. Surgery was performed for 35 fingers in a total of 30 patients whose finger(s) were totally or subtotally amputated because of trauma.In the first group, 15 replantations were performed for finger amputation in 15 patients. In the second group 20 revascularization were performed for subtotal amputated fingers in 15 patients. Twenty-eight patients were evaluated after surgery and after an average 17 months (6 months-3.5 year) follow-up period. Results were compared with literature.British medical research council scoring system was used for motor strenght and sensorial functions and Chen criteria for late term functional results.When early term results were analyzed, living rate was 93.3% at replantated fingers, 80% at revascularizated fingers,66.6% at injuries zone 2 level, 92.3% at injuries zone 3 level, 100% at guillotine-type injuries and 68.8 at crush and avulsion type injuries. When functional results were analyzed according to patterns of injury,we found good - very good results at 89.9% of the patients injured guillotine type and 33.3% of the patients injured crush and avulsion type.As a result, with the statistical analyses made by using X2 test, we found that,living rates and functional results of the distal parts were significiantly better at patients with guillotine-type injuries than patients with crush and avulsion types.