Pediatri servis ve yoğun bakım ünitesinde vankomisin dirençli enterokok kolonizasyonu surveyansı ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Investigation of colonization and risc factors of vancomycine resistant enterococcus in pediatric service and intensive care unit
  1. Tez No: 293543
  2. Yazar: İRFAN BİNİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KASIM KARAHOCAGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: VRE, VRE kolonizasyonu, vankomisin dirençli enterokok, VRE risk faktörleri, VRE, VRE colonization, vancomisin-resistant enterococci, risk factors for VRE
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
1 Ağustos 2010 - 31 Mayıs 20011 tarihleri arasında YYÜ Tıp Fakültesi Pediatri Servis ve YBÜ'sinde yatan hastalarda VRE kolonizasyonu ve VRE enfeksiyonlarının takip ve değerlendirmeleri yapıldı, VRE kolonizasyonu için risk faktörleri araştırıldı. Yatan her hastadan yatışının 0 ve 7. günleri ve bir haftadan uzun yatan hastalarda haftada bir kez olacak şekilde steril eküvyonlar ile rektal sürüntü örnekleri alındı. Toplam 600 hastadan rektal sürüntü örneği alındı. Bunların 54'ünde (%9) VRE pozitifliği saptandı. Serviste takip edilen 450 hastanın 31'inde (%6.9), YBÜ'nde takip edilen 150 hastanın 23'ünde (%15.3) rektal sürüntü örneğinde VRE kolonizasyonu tesbit edildi.Çalışmaya alınan 54 VRE suşunun 50'si (%92.6) E. faecium, 4'ü (%7.4) E. faecalis olarak tesbit edildi.Suşların 52'sinde (%96.3) yüksek düzey gentamisin direnci (YDGD), 23'ünde (%42.6) yüksek düzey streptomisin (YDSD) direnci saptandı. Ampisiline %100, moksifloksasine %62.9, teikoplanine %96.3, kinopristin/dalfopristine % 13.6 direnç saptandı. Tetrasikline, daptomisine %100 duyarlılık saptandı. Linezolide %79.6 duyarlılık, %20.4 orta derecede duyarlılık saptandı. Linezolide karşı tam direnç saptanmadı.Hastanede yatıyor olma, özellikle YBÜ'nde takip ediliyor olma, vankomisin, imipenem/meropenem kullanımı önde gelen risk faktörleri olarak tesbit edildi.Başta izolasyon olmak üzere enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulması, hekim ve yardımcı personelin bilinçlendirilmesi, vankomisin başta olmak üzere, üçüncü kuşak sefalosporin, sulbaktam-ampisilin, karbapenemler, metronidazol ve florokinolonların kontrollü ve yerinde kullanımının sağlanması ve atıklar konusunda gerekli önlemlerin alınması ile VRE'nin yayılımının engellenebileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
Follow-up and evaluations of VRE colonization and VRE infection in patients hospitalized in the Pediatric Inpatient Clinic and Intensive Care Unit of YYU Medical Faculty between 1 August 2010 and 31 May 2011 were done, and then VRE risk factors, were investigated. Rectal smear samples were obtained with sterile swabs on Days 0 and 7 of hospitalization from each hospitalized patient, or once per week in long-term hospitalized patients. Rectal smear samples were obtained from a total of 600 patients. VRE positivity was found in 54 of them (9%). VRE colonization was identified in rectal smear samples in thirty one of the 450 patients followed up in the inpatient clinic (6.9%) and 23 of the 150 patients followed up in the ICU (15.3%).Of the 54 VRE subspecies subjected to the study, 50 (92.6%) were identified as E.faecium and four (7.4%) were E. faecalis. Of the subspecies, 52 (69.3%) had high level resistance to gentamicin (HLGR) and 23 (42.6%) had high-level streptomycin resistance (HLSR). The rate of resistance to ampicilline, moxyfloxacine, teicoplanin and quinupristin/dalfopristin was measured as 100%, 62.9%, 96.3% and 13.6%, respectively. The susceptibility to tetracycline, daptomycin was measured as 100 percent. The susceptibility to linezolide was 79.6 %, while moderate susceptibility was found in 20.4 %. No complete resistance to linezolide was found.The status of hospitalization, monitoring in ICU and use of vancomycin or imipenem/meropenem were found to be leading risk factors.It is observed that the spread of VRE can be prevented by following the infection control measures, particularly including isolation, increasing the awareness of physician and auxiliary personnel, ensuring controlled and appropriate use of third generation cephalosporins, sulbactam ? ampicilline, carbapenems, metronidazol and floroquinolones and particularly vancomycin as well as taking necessary measures on management of waste.