Gestasyonel diyabet taramasında 11-14. gebelik haftaları arasında yapılan 50 gr glukoz yükleme testi ile 24-28. gebelik haftaları arasında yapılan 50 gr glukoz yükleme testi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the 50 g ogl results between 11-14 weeks of pregnancy and 24-28 weeks of pregnancy
- Tez No: 293558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAZİ YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabet, ilk trimester diyabet taraması, gebelikte diyabet, Gestational diabet, screening for glucose intolerance in the first trimester, diabet in pregnancy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: Gebelikte glukoz intoleransı taraması genellikle 24-28. gebelik haftalarında yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türk toplumunda 11-14. gebelik haftalarında GDM taramasının uygulanabilirliğini araştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışma Aralık 2010 ve Haziran 2011 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran 101 gebe ile yapıldı. Hastalara ilk trimesterde 11-14. gebelik haftaları arasında 50 gr OGL testi ve bu test sonucu pozitif olan gebelere de 100 gr tanısal OGTT uygulandı. İlk trimesterde yaptığımız tarama ile sonucu normal olan gebelere 24-28. gebelik haftalarında iki basamaklı GDM taraması yeniden yapıldı.Bulgular: Çalışmamıza dahil ettiğimiz 101 gebe kadından 13'ü yani %12.8'i GDM tanısı aldı. Bu 13 hastanın 9'una yani %69,2'sine 11-14. gebelik haftalarında yapılan tarama ile EGDM tanısı konulurken kalan 4 hastaya yani %30.8'ine 24-28. gebelik haftalarında yine iki basamaklı olarak yapılan tarama ile tanı (GGDM) konuldu.Tartışma: Bütün dünyada tip 2 diyabet insidansı giderek artmaktadır. Tanı konmamış birçok vaka gebelik sırasında ortaya çıkmaktadır. Biz çalışmamızda ilk trimesterde erken GDM taraması yapıldığı zaman 14. gebelik haftasından önce %69.2 oranında GDM tanısı koyulabileceği sonucuna vardık. Bildiğimiz kadarı ile bizim çalışmamız Türkiyede birinci trimesterde GDM taramasının yapılabilirliğine yönelik ilk çalışmadır. Bütün gebelere ilk trimesterde GDM taraması uygulanmasını önermek için bu taramanın faydalarını gösterecek çalışmalara ihtiyaç vardır.Sonuç: Çalışmamız ilk trimesterde GDM taramasının önemli olduğunu desteklemiştir. Bu sebeplerden dolayı 11-14. gebelik haftalarında GDM taramasının yapılması mantıklı gibi gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The screening for glucose intolerance is usually performed around 24?28 weeks of gestation. The objective of this study was to investigate the utility of screening procedure for gestational diabetes mellitus in Turkish women during the first (11-14 weeks) trimester of pregnancy.Materials and Methods: The study was conducted with 101 pregnant patients who attempted to the Yeditepe Universty Hospital, Deparment of Obstetrics and Gynecology between December 2010 and June 2011. A 50 gr oral glucose challenge test (GCT) and if necessary 100 gr OGTT were performed in the first trimester. Subjects that no abnormalities detected during first trimester screening were tested again at 24-28 weeks of gestation.Results: Thirteen patients (%12.8) were diagnosed as GDM. Nine of them (%69.2) were diagnosed in the first trimester and 4 of them (%30.8) were diagnosed in the second trimester.Discussion: The incidence of type 2 diabetes mellitus has been increasing in the world. An anormous amount of subtle diabetic patiens are diagnosed during pregnancy with GDM screening. We have found that screening before 14 weeks of pregnancy could detect %69.2 of GDM patients. To the best of our knowledge, this is the first study that investigate the early GDM screening in the Turkish pregnant population. Further studies are needed to clarify GDM screening at first trimester of pregnancy.Conclusion: Our finding suggests the importance of the screening for GDM in the first trimester. It seems logical to screen pregnant women for the GDM screening in the first trimester of their pregnancies.