Yenidoğan ağrı algısına beyaz gürültü ve kucağa almanın etkisi
The effect of white noise and holding on the pain sensation of newborns
- Tez No: 293575
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE KARAKOÇ TARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, ağrı, beyaz gürültü, kucağa alma, Newborn, pain, white noise, holding
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma, sağlıklı yenidoğanlarda topuk kanı alma esnasında uygulanan farklı girişimlerin ağlama sürelerine ve ağrıya etkisini karşılaştırmak amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde Nisan ve Haziran 2010 tarihleri arasında doğumu gerçekleşen ve çalışma kriterlerine uygun olan sağlıklı 120 yenidoğan oluşturmaktadır. Topuktan kan alma işlemi uygulanan yenidoğanlar 3 gruba ayrılmıştır. Her 3 grup bebeklerinin işlem öncesi sakinleşmeleri beklenmiştir. Topuk kanı alma işlemi sırasında; I. gruba sadece Kucağa Alma (anne kucağında), II. gruba Kucağa alma + Beyaz Gürültü dinletme ve III. gruba sadece yatarken Beyaz Gürültü dinletme yöntemi uygulanmıştır. İşlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrası video kamera ile kaydedilmiştir. Verilerin toplanmasında; araştırmacı tarafından geliştirilen yenidoğana ait tanıtıcı bilgi formu ve Yenidoğan Bebek Ağrı Ölçeği (NIPS) kullanılmıştır. Her üç grup yenidoğanın fiziksel özellikleri ve örneklem kriterleri homojen bulunmuştur. Topuk kanı alma sonrasında kalp hızı (F=2.732; p=.069) ve solunumdaki (F=5.745; p=.004) değişim gruplar arasında anlamlı bulunmuştur. Ağrılı girişim esnasında ağlama süresi en az olan grubu sadece beyaz gürültü dinletilen III. gruptaki yenidoğanlar oluşturmuştur (35.02±50.21 sn). Araştırmada, işlem sonrasında en düşük NIPS puanı sırasıyla sadece beyaz gürültü dinletilen (4.10±2.92), anne kucağında beyaz gürültü dinletilen (4.15±3.07) ve sadece anne kucağında tutulan (4.60±3.04) yenidoğanlarda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The research was conducted experimentally in order to compare the influence of various methods on the period of crying and effect on pain when drawing blood from the heels of healthy newborn infants. The research sample consisted of 120 newborns who met the working criteria and who were born at the Çanakkale State Hospital between April and June 2010. The newborns from whom blood was drawn from the heel were divided into three groups. In all cases, the blood was drawn only after the babies had been calmed. The blood draw took place under the following conditions: The babies in group I were only held (in the mother?s lap). The babies in group II were both held and listened to white noise. The babies in group III were lying down and only listened to white noise. The entire process was recorded by video camera, before, during and after the procedure. In the collection of data, an identification and information form developed by the researcher was used for each newborn and the Neonatal Infant Pain Scale (NIPS) was applied. The physical characteristics and sampling criteria for the three groups was homogeneous. The differences in heart rate (F=2.732; p=.069) and respiration (F=5.745; p=.004) among the three groups after the heel blood draw was significant. The shortest period of crying during the painful procedure was noted in the group III newborns, who had only listened to white noise (35.02±50.21 sn). The results of the research showed that the lowest NIPS points were experienced in the following order: newborns exposed only to white noise (4.10±2.92), newborns held in their mothers? laps and exposed to white noise (4.15±3.07), and infants only held in their mothers? laps (4.60±3.04).