Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının istihdam üzerindeki etkileri: Gelişmekte olan ülkeler üzerine bir uygulama
The impact of foreign direct investment on employment: An implementation on developing countries
- Tez No: 294041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, İstihdam, Gelişmekte Olan Ülkeler, Panel Veri Analizleri, Foreign Direct Investments, Employment, Developing Countries, Panel Data Analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Son yıllarda finansal küreselleşmeyle birlikte doğrudan yabancı sermaye yatırımları, gelişmekte olan ülkelere giren sermaye akımları içerisinde önemli boyutlara ulaşmıştır. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları beraberinde getirdikleri avantajlarla bu ülkelerin kalkınmasında önemli bir rol oynayabileceği görüşü yaygınlaşmıştır. Bu doğrultuda gelişmekte olan ülkeler, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına istihdamı artıran bir faktör olarak yaklaşmaya başlamışlardır.Bu çalışma, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının istihdam üzerindeki etkilerinin beklentilerle bağdaşıp bağdaşmadığını ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada gelişmekte olan 27 ülke için 1991-2008 dönemi baz alınarak Granger nedensellik, Dinamik panel nedensellik ve Pedroni eş bütünleşme teknikleri kullanılmıştır. Çalışmada yapılan nedensellik test sonuçlarına göre, kısa dönemde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından istihdama doğru nedensel bir ilişki olduğu görülmüştür. Öte yandan Pedroni eş bütünleşme test sonuçları ise, doğrudan yabancı sermaye ve istihdam arasında uzun dönemli bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Foreign direct investments that emerged together with financial globalization recently have got a considerable share in the incoming capital flows in developing countries. The idea that foreign direct investments could play a crucial role has become widespread through the advantages they have offered. In this manner, many developing countries have been approaching foreign direct investment as a factor that could increase employment.This study has been conducted to examine whether the impact of foreign direct investment on employment could meet the expectations or not. In the study, for 27 developing countries, the Granger causality, the Dynamic panel causality and Pedroni cointegration tests have been used setting the 1991-2008 periods as a basis. Acording to causality test results, in the short run, a casual relationship from foreign direct investments to employment has been observed. Furthermore, Pedroni cointegration test results reveal a long-term relationship between foreign direct investment and employment.