İktisat teorisinde denge tartışmaları
The arguments for equilibrium in economic theory
  1. Tez No: 294042
  2. Yazar: ZEYNEP BANK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN BOCUTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Statik Genel Denge, Karşılaştırmalı Statik Genel Denge, Dinamik Genel Denge, DSGE, Equilibrium, Static Equilibrium, Comparative Static Equilibrium, Dynamic General Equilibrium, DSGE
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Leon Walras'ın genel denge analiziyle dengenin varlığını, tekliğini ve kararlılığını ispatlamaya çalışmasıyla birlikte başlayan denge tartışmaları günümüze kadar süregelmiştir. Klasik ve neoklasik iktisatçılar genel dengenin varlığını ispatlamak için teorilerinin gerçek hayatla tutarlılığını zayıflatan `zaman' unsuruna yer vermemişlerdir. Tamamen farklı bir iktisadi görüşle ortaya çıkmasına rağmen analizlerini statik bir çerçevede ele alan Keynes, klasiklerde olduğu gibi gerçek hayattan uzaklaşmıştır. Birçok iktisatçı dinamik analizlerin daha gerçekçi olduğunu bilmelerine rağmen teorilerini ayakta tutmak için statik analizlerden vazgeçmemişlerdir. Dinamik analizler dahilinde oluşturulan Dinamik Genel Denge (DGD) modelleri iktisadi olayları daha gerçekçi bir çerçevede ele almaya çalışmıştır. Von Neumann'ın analizi dinamik bir yapıda olmasına rağmen ileriye dönük beklentileri dikkate almaması nedeniyle, dengeye nasıl ulaşılacağı konusunda bilgi vermemektedir. Modern iktisat teorisinde kullanılan denge modellerinin krizlerin öngörülmesindeki başarısızlıklarından dolayı sorgulanmaya başlanmaları DSGE modellerinin itibarını arttırmıştır. Denge üzerinde yapılan birçok araştırmaya rağmen günümüzde halen dengenin kesin olarak varlığı üzerinde uzlaşmayı temsil eden bir model söz konusu değildir. Statik denge modellerinin tahmin amacına uygun fakat varsayımları gereği, gerçek hayattan kopuk olmaları; buna karşılık dinamik denge modellerinin gerçek hayata yakın fakat varsayımları gereği tahmin amacına uygun olmamaları denge konusundaki tartışmaların temel kaynağını oluşturmaktadır. Bu nedenle denge tartışmaları daha uzun süre iktisat teorisinin gündeminde kalacağa benzemektedir.
Özet (Çeviri)
Debates over equilibrium in economic theory have been going on since Leon Walras started his studies aiming at proving the exsistance, uniqueness and stability of general equilibrium. In proving the existance of general equilibrium, classical and neoclassical economists ommited time dimension in their works that weakens the consistency of their models in real life. Keynes also suffered this problem since he adopted static eqiulibrium models in his anlayses. Most economists used static equilibrium models to support their views although they know that dynamic equilibrium models are more realistic than their static models. Nevertheless Von Neumann dynamic general equilibrium model that depends on more realistic assumptions can not explain the path that brings the economic system to equilibrium since it keeps future expectations out of the model. The growing criticism to the static general equilibrium models that fail to predict economic crises has increased the credit of dynamic general equilibrium models. There is no model in economic theory upon which a general agreement has focused so far. The hard core of debates over equilibrium in economic theorizing is the fact that static general equilibrium models are convenient for economic forecasting but they do not depend upon realistic assumptions while dynamic general equilibrium models are not convenient for economic forecasting, but they based on realistic assumptions. Consequently it seems that debate over equilibrium will stay on the agenda of economists for ages.