Söylem analizi: PKK örneği
Dıscourse analysıs: The case of PKK
- Tez No: 294105
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN BEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Söylem, Söylem Analizi, Çözümleme Kategorileri, Meşrulaştırma Stratejileri, PKK, Discourse, Discourse Analysis, Analysis Categories, Legitimation Strategies, PKK
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
İdeoloji-söylem ilişkisine ve söylemde temsil edilen ideolojinin tanımlanması sorunsalına dair mikro bir çözümleme öneren `söylem analizi yöntemi'nin temel alındığı bu çalışmada; PKK/KONGRA-GEL terör örgütü özelinde, terör örgütlerinin `biz ve onlar' karşıtlığını (ya?ya da?. mantığını) nasıl kurdukları, kendilerini ve eylemlerini nasıl meşrulaştırmaya çalıştıkları, ideolojik düzlemde kendilerini tanımlarken hangi sözcükleri ve cümle yapılarını tercih ettikleri ve çeşitli ideolojik pratiklerle üyelerine ve diğer insanlara nasıl seslendikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Dört bölümden ve `sonuç' kısmından oluşan bu yüksek lisans tezinin ilk iki bölümünü ağırlıklı olarak, `söylem' kavramı ve `söylem analizi yöntemi' ile ilgili teorik anlatımlar oluşturmakta iken; kalan iki bölümde ise çeşitli söylem örnekleri analize tabi tutulmuştur.Bu çerçevede; PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün dönemsel gelişim süreci çerçevesinde seçilen çeşitli söylem örnekleri, iki ayrı `söylem analizi' yöntemi (`yapısalcı söylem analizi yöntemi' ve `Van Dijk'in ideolojik söylem analizi yöntemi') esas alınarak incelemeye tabi tutulmuş ve örgütteki hâkim ideolojik söylemin açığa çıkarılmasında işlevsel olabileceği değerlendirilen çeşitli çözümleme kategorileri üzerinden bir analiz işlemi gerçekleştirilmiştir.Terör örgütlerindeki genel `ideolojik strateji kurgusu'nu (`olumsal kendini-sunma' ve `olumsuz ötekini-sunma') ve ?eylemleri, söylem üzerinden meşrulaştırma pratiklerini/çabalarını? ortaya koymayı amaçlayan bu analiz işlemi neticesinde, PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün ideolojik ve söylemsel çerçevesine ve dönemsel olarak gelişen söylemsel farklılaşmasına esas teşkil edecek çok sayıda örneğe ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, based upon `discourse analysis method? which suggests a micro analysis with regard to ideology-discourse relationship and the problem of defining the ideology in discourse; various issues are discussed which are especially centered around PKK/KONGRA-GEL terrorist organization such as how terrorist organizations establish the `we and they? dichotomy (the logic of either ?. or ?), how they try to legitimize themselves and their activities, which `words? and `phrases? they prefer to use when defining themselves in the ideological context, how they adress their members and other individuals by utilizing various practices.This MA thesis consists of four chapters and a `conclusion? section; the first two of which mainly discuss the concept of `discourse? and the method of `discourse analysis? in a theoretical perspective, while the other remaining two chapters contain various discourse analysis cases.In this framework; discourse samples, picked in line with the development process of PKK/KONGRA-GEL terrorist organization, were analysed by two separate ?discourse analysis? methods (`structural discourse analysis method? and `Van Dijk?s ideological discourse analysis method?) and an analysis process was adopted, among other analysis categories, which was assessed possibly to prove functional in deciphering the prevailing ideological discourse inside the terrorist organization.As a result of these analysis processes, conducted with the aim of putting forward the general `ideological strategy construction? (`contingent self-presentation? and `negative presentation of the other?) and ?attempts/practices with an end to legitimize activities, by means of discourse? in terrorist organizations; a large number of cases in relation to discourse framework and periodical discourse differentiation of PKK/KONGRA-GEL terrorist organization were examined.