Bilişim suçları, bilişim yoluyla işlenen suçlar ve adli bilişim ayrımı
Dıfferences between computer crımes, computer related crımes and computer forensıcs
- Tez No: 294106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilişim Bağlantılı Suçlar, Bilişim Suçları, Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar, Bilişim Hukuku, Adli Bilişim, Computer Related Crimes, Computer Crimes, Crimes Through Computers, IT Law, Computer Forensic
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Çalışmanın ana konusu ?bilişim suçları, bilişim yoluyla işlenen suçlar ve adli bilişim? kavramlarıdır. Bu kavramlar birbirleriyle ilişkili olmasına karşın aynı şeyi ifade etmemektedir. Ancak kavramların içeriği tam olarak bilinmeyen kişilerce (konuyla doğrudan ya da dolaylı ilgili olan) yanlış anlamlarda kullanılmakta ve algılanmaktadır. Bu yanlış kullanım ve algılama da, uygulamaya yanlış ve standart dışı uygulamalar olarak yansımaktadır.Çalışmamızda öncelikle kavramlar ulusal ve uluslar arası literatüre göre detaylarıyla ve örnekleriyle anlatılmaya çalışılmıştır. Daha sonra birbirleriyle olan benzerlik ve farklılıkları vurgulanmıştır. Burada sadece teorik bir yaklaşım izlenmemiş ayrıca uygulamadan örnekler de verilmiştir.Sonuç olarak çalışmamızda, kavramların tam olarak ne ifade ettiği anlatılırken, uygulamada nasıl yanlışlıklar yapıldığına da değinilerek, olması gereken durum ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of the study is ?computer crimes, crimes through computers and computer forensic? terms. Despite these terms are related each other, they don?t have the same meaning. But anyone (who is related with these subject directly or indirectly) that doesn?t know these terms exactly, uses and understands these terms incorrectly. The incorrect using and understanding causes wrong and non-standard applications through the subject.In our study, firstly the terms are explained in national and international literature with details and examples. Then we emphasis the similarities and the differences of these terms with each other. Not only we followed therotical approach but also we gave some examples from practice.Consequently, it is attempted to describe how the situation should be by indicating what the concepts really refer to while touching the wrong doings in the process of implementation.