Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun romanlarında tasavvuf
Sufism in the novels of Mustafa Necati Sepetçioğlu
  1. Tez No: 294123
  2. Yazar: TURGUT ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ÇIKLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Roman
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Mustafa Necati Sepetçioğlu, edebiyatımızda değişik türlerde eserler veren, ancak daha çok tarihî romanlarıyla adını duyurmuş bir yazarımızdır. Romanlarının genel esaslarını Türk milletinin tarih boyunca Anadolu'da ve Kıbrıs'taki tarihî ma-cerası ve tarihî misyonu teşkil eder. Özellikle Anadolu'nun kapılarının Türklere açı¬lıp kalıcı yurt edinilmesinde tekkelerin ve dervişlerin rolünü romanlarında yoğun bir şekilde işlemiştir. Fetihlerin sadece kılıçla ve askerî güçle değil, manevî fetihle ger-çekleştirileceğini düşünen yazar bu bakış açısını birçok romanında ele almıştır.Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Romanlarında Tasavvuf adlı çalışmamızda Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun romanlarını tematik açıdan incelemeye çalıştık. Romanlar incelenirken kronolojik sıra göz önünde tutulmuştur. Söz konusu roman-larda ağırlıklı olarak yazarın tasavvufa bakış açısı, dervişlerin ve tekkelerin fetihteki rolü ile sosyal hayattaki konumları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mustafa Necati Sepetçioğlu is an author who wrote in different kinds in our literature but mostly known for his historical novels. The historical adventure and the mission of the Turks in Anatolia and in Cyprus over the history forms general bases of his novels. He especially handled the roles of lodges and dervishes in the period that Anatolia became a homeland of Turkish people. The writer, who believed that conquests could become true not only with swords or military power but also with faith, took in hand this point of view in most of his novels.We tried to analyse the novels of Mustafa Necati Sepetçioğlu from the point of theme in our work, Mustafa Necati Sepetçioğlu?nun Romanlarında Tasavvuf (Sufism in the Novels of Mustafa Necati Sepetçioğlu). A chronological line is taken into consideration while analysing the novels. In these novels, predominantly, viewpoint of the writer to Sufism, the roles of lodges and dervishes on the conquest and their place on social life were studied.Key Words : Sufism, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Novel