Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Kilit, Anahtar, Kapı romanlarının anlatım teknikleri, deyim ve atasözü bakımından incelenmesi
Mustafa Necati Sepetçioğlu's examination of Kilit, Anahtar, Kapı novels in terms of narrative techniques, idioms, proverbs
- Tez No: 768406
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AHMET KIRKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Türkçe dersi, yazma becerisi, anlatım teknikleri, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Turkish education, Turkish lesson, writing skill, expression techniques, Mustafa Necati Sepetçioğlu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun“Selçuklu Üçlemesi”isimli roman dizisinde yer alan Kilit, Anahtar, Kapı isimli romanların anlatım teknikleri, anlatıcı bakış açıları, deyim ve atasözleri bakımından incelenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada“Mustafa Necati Sepetçioğlu, Selçuklu Üçlemesi içerisinde yer alan Kilit, Anahtar, Kapı isimli romanlarında hangi anlatım tekniklerinden yararlanmıştır?”,“Mustafa Necati Sepetçioğlu Selçuklu Üçlemesi içerisinde yer alan Kilit, Anahtar, Kapı isimli romanlarında hangi anlatıcı bakış açılarını kullanmıştır?”,“Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Selçuklu Üçlemesi içerisinde yer alan Kilit, Anahtar, Kapı isimli seri romanlarında kullandığı deyim ve atasözleri nelerdir?”şeklinde oluşturulan sorulara cevap aranmıştır. M. Necati Sepetçioğlu'nun“Selçuklu Üçlemesi”ana başlıklı roman serisinde (Kilit, Anahtar, Kapı) kullanılan anlatım tekniklerinin, anlatıcı bakış açısının ve deyim-atasözlerinin incelendiği bu araştırmada nitel araştırma yaklaşımı esas alınmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak doküman incelemesi kullanıldığından veri toplama aracı olarak bilgiler fişleme tekniği ile kaydedildikten sonra tasnif edilmiştir. Elde edilen veriler tematik olarak tasnif edilerek incelenmiş ve betimsel analiz teknikleriyle çözümlenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmanın hedef grubu Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Dünkü Türkiye Dizisi içerisinde yer alan“Selçuklu Üçlemesi”(Kilit, Anahtar, Kapı),“Osmanlı Üçlemesi”(Konak, Çatı, Üçler Yediler Kırklar),“Şeyh Bedreddin, Timur ve Yıldırım Bayezid Üçlemesi”(Bu Atlı Geçide Gider, Geçitteki Ülke, Darağacı),“Fatih Üçlemesi”(Ebemkuşağı, Sabır, Gündönümü) isimli serilere ait romanların tümüdür. Doküman incelemesi yoluyla elde edilen ve ön değerlendirmeleri yapılan eserlerden amaçlı örnekleme yöntemine göre ölçüt örnekleme tekniği ile“Selçuklu Üçlemesi”içerisinde yer alan Kilit, Anahtar, Kapı isimli romanlar seçilerek çalışmanın geneli yansıtması hedeflenmiştir. Bulgular doğrultusunda Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun kullanmış olduğu anlatım tekniklerinin, anlatıcı bakış açılarının, deyim ve atasözlerinin Kilit, Anahtar, Kapı isimli romanlarda çok ve çeşitli örnekler barındırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which was carried out with the aim of examining the novels named“Kilit, Anahtar, Kapı”in the novel series“Selçuklu Trilogy”by Mustafa Necati Sepetçioğlu in terms of narrative techniques, narrator perspectives, idioms and proverbs,“Mustafa Necati Sepetçioğlu is in the Seljuk Trilogy. Which narrative techniques did he use in his novels, Kilit, Anahtar, Kapı?”,“Which narrator perspectives did Mustafa Necati Sepetçioğlu use in his novels Kilit, Anahtar, Kapı, which are included in the Seljuk Trilogy?”,“What are the idioms and proverbs that Mustafa Necati Sepetçioğlu uses in his serial novels, Kilit, Anahtar, Kapı, which are included in the Seljuk Trilogy?”answers to the questions were sought. Qualitative research approach was used in this research, in which the narrative techniques, narrator's point of view and idioms-proverbs used in M. Necati Sepetçioğlu's“Seljuk Trilogy”novel series with the main title (Kilit, Anahtar, Kapı) were examined. Since document analysis was used as the data collection method in the research, the information was classified as a data collection tool after recording with the filing technique. The obtained data were analyzed thematically classified and analyzed and evaluated with descriptive analysis techniques. The target group of the research is“Seljuk Trilogy”(Kilit, Anahtar, Kapı),“Ottoman Trilogy”(Konak, Çatı, Üçler Yediler Kırklar),“Sheikh Bedreddin, Timur and Yıldırım Bayezid Trilogy”in Mustafa Necati Sepetçioğlu's Turkish TV Series Yesterday. (Bu Atlı Geçide Gider, Geçitteki Ülke, Darağacı) are all of the novels belonging to the series named“Fatih Trilogy”(Ebemkuşağı, Sabır, Gündönümü). It was aimed to reflect the generality of the study by selecting the novels called Kilit, Anahtar, Kapı, which are included in the“Seljuk Trilogy”, with the criterion sampling technique according to the purposeful sampling method from the works obtained through document review and preliminary evaluations. In line with the findings, it has been concluded that the narrative techniques, narrator perspectives, idioms and proverbs used by Mustafa Necati Sepetçioğlu contain many and various examples in the novels Kilit, Anahtar, Kapı.