İkinci yabancı dil (Almanca) öğretiminde Avrupa dil portfolyosuna dayalı uygulamaların etkililiğinin değerlendirilmesi
Assessing the effectiveness of the activities based on european language portfolio (ELP) in the second foreign language (German) teaching
  1. Tez No: 294174
  2. Yazar: İLHAMİ EGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT SÜNBÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Diller İçin Avrupa Referans Çerçevesi, Avrupa Dil Portfolyosu, A1 Dil Basamağı, Başarı, Bilişsel Farkındalık, Tutum, Kalıcılık, Yabancı Dil Öğretimi, European Reference Frame for Languages, European Language Portfolio, A1 Language Level, Accomplishment, Metacognition, Attitude, Persistency, Foreign Language Education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmada, yabancı dil öğretiminde Avrupa Dil Portfolyosuna (ADP) dayalı etkinliklerin etkiliği değerlendirilmiştir. Araştırma yaklaşımı olarak ?karma araştırma yaklaşımı? kullanılmıştır. Nicel veriler için deneysel araştırma modellerinden biri olan ?öntest-sontest kontrol gruplu deneme modeli kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin derse katılım düzeylerini belirlemek için, nitel araştırmalarda kullanılan görüşme ve gözlem tekniği kullanılmıştır. Nitel bulgular, betimsel analiz yöntemiyle elde edilmiştir.Araştırma, 2010-2011 akademik yılında Kars Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü birinci ve ikinci öğretimde öğrenim gören birinci sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Deney grubunda 26, kontrol grubunda 21 olmak üzere toplam 47 öğrenci çalışma grubunda yer almıştır. Gruplar, Üniversite Yabancı Dil Giriş Sınavı, Başarı ve Özdeğerlendirme Testleri öntest sonuçları doğrultusunda eşitlenmiştir.Deney grubuna 16 hafta süreyle, A1 Dil Basamağı için ADP'na dayalı etkinlikler uygulanmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir.1.ADP'na dayalı etkinler öğrencilerin bilişsel farkındalık becerileri üzerinde etkili olmamıştır.2.ADP'na dayalı etkinlikler, dilin dört becerisini kazandırmada daha etkili olmuştur.3.ADP'na dayalı etkinlikler, öğrencilerin yabancı dile yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilemiştir.4.ADP'na dayalı etkinlikler, öğrencilerin derse katılımlarını sağlamıştır.5.ADP'na dayalı etkinlikler, öğrenilenlerin kalıcı olmasında etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of the activities based on European Language Portfolio (ELP) in foreign language teaching was assessed. ?Mixed Research Approach? was used as the research method. The research model used here is the pretest-posttest with control group. Furthermore, student attendance was evaluated using interview and observations, which are techniques routinely employed in qualitative research methods. Qualitative data was assessed using descriptive analyses method.The study was conducted among Freshman College students enrolled in Kafkas University, Faculty of Science and Literature, Department of English Language and Literature in 2010-2011. A total of 47 student consisted of 26 students of experimental group and 21 students of control group participated in the study. The groups were equalized based on University Entrance Exam for Foreign Languages, Accomplishment and Self-evaluation Test pretest results.The activities based on European Language Portfolio (ELP) of A1 Language Level were applied to the experimental group for 16 weeks and following results were derived.1. The activities based on ELP were not effective on students? metacognitive abilities.2. The activities based on ELP were more effective in acquisition of the four language skills.3. The activities based on ELP positively affected students? attitudes towards the foreign language.4. The activities based on ELP ensured students? participation.5. The activities based on ELP have helped persistency of the learned material.