Capsaicin uygulanan sıçanların (Spraque dawley) ince barsak dokusunda platelet kaynaklı büyüme faktörü-c ve platelet kaynaklı büyüme faktörü reseptörü-?'nın immunohistokimyasal dağılımı immunohistochemical distribution of platelet-derived growth factor-c and platelet-derived growth factor receptor-? in applied capsaicin rats small intestine
- Tez No: 294211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU KARADAĞ SARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Veteriner Hekimliği, Biology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Capsaicin, PDGF-C, PDGFR, ince barsak, capsaicin, PDGF-C, PDGFR, small intestine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çok eski bir geçmişe sahip olan acı biber, günümüzde de geçmişte olduğu gibi hem baharat olarak hem de tıp alanlarında kullanılmaktadır. Botanikçiler tarafından Capsicum annuum olarak adlandırılan capsaicin, renksiz, kokusuz, hidrofobik özellikte olup acı bibere acılığını veren alkoloid (C18H17NO3) yapıda bir maddedir. Günümüzde birçok alanda çalışma konusu olan capsaicin'in etkisinin uygulama dozuna, organa ve kullanım süresine göre değiştiği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.PDGF ailesinin üyelerinden biri olan PDGF-C, büyüme ve gelişimde önemli fonksiyonlara sahiptir. PDGFR-?, PDGF-C'ye bağlanarak bu büyüme faktörünün aktifleşmesini sağlayan PDGF reseptörlerinden biridir.Çalışmada 50 günlük, 30 adet Spraque dawley ırkı dişi sıçan kullanıldı. Hayvanlar 1. grup (sham), 2. grup (oral) ve 3. grup (enjeksiyon) olmak üzere her grupta 10 adet olacak şekilde üç gruba ayrıldı. 1. grupta bulunan sıçanlara 1 mg/kg dozdaki % 10 ethanol, % 1 Tween 20 ve % 80 distile su içeren karışım bir hafta süre ile her gün subkutan yolla enjekte edildi. 2. grupta bulunan sıçanlara içtikleri su miktarı önceden belirlenerek sıçanların ağırlıkları tartılıp, capsaicin 1 mg/kg olacak şekilde her bir deney hayvanının içtiği suya ilave edildi. 3. grupta bulunan sıçanlara ise oral grubunda olduğu gibi her bir hayvanın ağırlığı önceden tartılarak, sıçanlara 1 mg/kg dozdaki capsaicin, % 10 ethanol içinde çözdürüldükten sonra % 1 Tween 20 ve % 80 distile su ilave edilerek günlük olarak hazırlanan capsaicin daha sonra subkutan yolla bir hafta süreyle her gün aynı saatte enjekte edildi. Süre bitiminde hayvanlar ötenazi edilerek ince barsak (duodenum, jejunum ve ileum) dokuları alındı. Capsaicinin PDGF-C ve PDGFR-? dağılımı üzerine etkilerini incelemek amacıyla immunohistokimyasal yöntem kullanıldı. Elde edilen sonuçlar ışık mikroskobunda semikantitatif yöntemle değerlendirildi.İstatistiksel değerlendirmeler sonucunda canlı ağırlığının 1. grupta artarken, 2. ve 3. gruplarında azaldığı, capsaicin uygulanmasının villus uzunluğu, kript derinliği, villus ve kriptlerde yer alan kadeh hücre sayılarını arttırdığı, immunohistokimyasal incelemeler sonucunda ise capsaicin uygulanan 2. ve 3. gruplar ile 1. grup karşılaştırıldığında, ince barsak dokusunda villus yüzey epitel hücreleri, kadeh hücreleri, kript hücreleri, endotel hücreleri ve düz kas hücreleri gibi birçok hücrede PDGF-C ve PDGFR-? salınımını arttırdığı tespit edildi. Capsaicinin enjeksiyon yoluyla uygulandığı 3. grubun oral yolla uygulanan 2. gruba göre daha fazla etkilediği tespit edildi.Sonuç olarak, capsaicinin büyüme faktörlerinden PDGF-C ve PDGFR-? salınımını arttırıcı ve büyüme üzerine olumlu etkilere sahip olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Cayenne pepper which has an old history used spice and medicine today as in the past. Capsaicin is a colorless, odorless, hydrophobic, and alkaloids (C18H17NO3) which called capsicum annuum by botanists. Capsaicin?s impact are shown that may change with capsaicin?s dose, organ, and use of duration.PDGF-C is e member of PDGF family which has important functions in growth and development. PDGFR-? receptors which binds PDGF-C and provides activation of PDGF-C.In the present study 30 female Spraque Dawley rats on 50th day were used. The animals were divided in three groups which are 1. group (sham), 2. group (orally), and 3. group (injection). 1. group was injected dose of 10% ethanol, 1% Tween 20 and 80% distilled water containing subcutaneously every day for a week. 2. group which 1 mg / kg capsaicin were added in drinking water which were weighed. as well as 1. group, 3. group was injected capsaicin which was dissolved with dose of 10% ethanol, 1% Tween 20 and 80% distilled water containing at the same time every day for a week. The animals were euthanized and the small intestine tissue (duodenum, jejunum and ileum) were removed by the end of one week experimental period. Immunohistochemical technique was applied and PDGF-C and PDGFR-? distribution were evaluated semiquantitatively under light microscopy.As a result of statistical analysis were detected that the animal weight while 1. group increase and 2. and 3. groups decreased, 2. and 3. groups compared with 1. group which 2. and 3. groups elevated villus length, goblet cells in villi and crypt, and crypt depth. Immunohistochemical analysis revealed that application of capsaicin elevated PDGF-C and PDGFR-? epression levels in surface epithelial cells of villus tissue, goblet cells, crypt cells, endothelial cells and muscle cells in the small intestines compared with 1. group. Also be 3. group was found to affect more than 2. group.As a result, capsaicin elevated PDGF-C and PDGFR-? secretion which are a growth factor and which has positive effects on growth.