Çocuklarda nöromüsküler bloğun geri çevrilmesinde neostigmin ile sugammadeksin karşılaştırılması
The comparison of the reverse effects of neostigmine and sugammadex on neuromuscular block
- Tez No: 294222
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KURTİPEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Nöromüsküler blok-Sugammadeks-Neostigmin, Neuromusculer Block- Suggamadex- Neostigmine
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmamızda tonsillektomi/adenotonsillektomi uygulanan 60 çocuk hastada, rokuronyum ile sağlanan nöromüsküler bloğun geri çevrilmesinde neostigmin ve sugammadeksin etkinliği TOF monitorizasyonu yapılarak karşılaştırıldı.Prospektif, randomize, çift kör olarak tasarlanan çalışma bilgilendirilmiş gönüllü onayı alınarak, tonsillektomi/ adenotonsillektomi planlanan ASA I-II risk grubunda, 2-12 yaş aralığında 60 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalara TOF Watch SX cihazı ile nöromüsküler monitorizasyon ve ASA standartlarına uygun monitorizasyon yapıldı. Hastalar kapalı zarf yöntemi ile rastgele Neostigmin grubu (GrupN, n=30) ve Sugammadeks grubu (GrupS, n=30) olarak 2 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonunda %8 sevofluran verildi. Her iki gruba 0.6 mg.kg-1 rokuronyum verildi. Nöromüsküler blok % 100 olduğu zaman (T0) endotrakeal entübasyon uygulandı. Anestezi idamesi; 0.05-0.2 µg.kg.-1dk.-1remifentanil ve % 1-2 sevofluran ile sağlandı. Olguların hemodinamik parametreleri ve TOF % değerleri kaydedildi. TOF % 75 olduğunda ve klinik olarak kas gevşetici ihtiyacı görüldüğünde 0.15 mg/kg rokuronyum verildi. Kanama kontrolünde remifentanil infuzyonu dozu kademeli olarak azaltılarak durduruldu ve sevofluran %1-0.8 değerine düşüldü. Operasyon sonunda yardımcı anestezist tarafından [Grup S' ye 2mg.kg-1 sugammadeks, Grup N' ye 50 µg.kg-1 neostigmin (1mg neostigmin içine 0.4 mg atropin ilave edildi.)] hazılanan ajanlar verildi. TOF %90 olduğunda ekstübasyon planlandı.Sugammadeks verilen grup S'de TOF ekstübasyon süresi ortalama 96.8±20.8 sn, neostigmin verilen grup N'de ortalama 200±61.7 sn bulundu. TOF %100 oluncaya kadar geçen zaman Grup N'de ortalama 219.4±60.7 sn ,Grup S de ise 96.8 ±20.8 sn. olarak bulundu. Çalışmamızda operasyonun sonunda nöromüsküler bloğun geri döndürülmesinde neostigmine göre ekstübasyon süresi ve TOF %100'e ulaşıncaya kadar geçen süre açısından sugammadeksin üstün olduğu bulundu. Hemodinamik parametreler açısından neostigmin ?atropin verilen grupta KAH ve SAB anlamlı yükselmeler görülmüş olup sugammadeks verilen grupta fazla etkilenme olmadı.Tonsillektomi/adenotonsillektomi uygulanan çocuk hastalarda orta etkili kas gevşetici ajan olan rokuronyumun kullanımına bağlı nöromüsküler blokajın geri döndürülmesinde 2 mg.kg-1 sugammadeksin 50 µg.kg-1 neostigmine göre daha hızlı ve etkili olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
We invended to show the effects of neostigmine and suggamadex on neuromusculer block by rocuronium with TOF monitorization of neuromusculer block.In this prospective, randomized, double ?blind trial, 60 consenting pediatric patients; ASA I-II and ages between 2-12 years; undergoing tonsillectomy/adenotonsillectomy surgery were enrolled. We have done of neuromusculer block with Watch SX and routine monitorization according to the guidelines of ASA. The patients were randomly divided into two group; Group N n=30 (neostigmine) and Group S n=30 (sugammadex). We used %8 sevoflurane and 0,6 mg.kg-1 rocuronium fort he induction of anesthesia. When the neuromusculer block was %100, endotracheal intubation was performed. The anesthesia maintained with 0,05-0,2µg.kg-1min-1 remifentanyl and %1-2 sevoflurane. Hemodynamics datas and TOF values of the patients were recorded. When TOF value was % 75 and if it?s necessary to use rocuronium, rocuronium injection was done 0.15 mg.kg-1. During bleeding control, remifentanyl infusion was stopped by reducing its dose gradually and sevoflurane reduced to %1-0.8. At the end of the operation anesthetist used 2 mg.kg-1 sugammadex to Group S, 50µ.kg-1 neostigmin (0.4 mg atropin add to 1 mg neostigmine) to Group N. When TOF value was %90, extubation was done.Mean time of TOF extubation in the Group S was 96,8±20.8 sec. and 200±61.7 sec in Group N. The average time until TOF value %100 was found 219.4±60.7 sec in Group N and 96.8 ±20.8 sec in Group S. In our research, we observed that the time until TOF value %100 and extubation time is shorter in Group S than Group N. In the group, given neostigmine and atropin, we observed significant increases in heart beat and systolic arterial blood pressure. But there was no significant change in Group S.We conclude that, suggamadex 2 mg.kg-1 is a faster and effective agent than 50µg.kg-1 neostigmine fort he reverse of the block by a middle- effected neuromusculer agent (rocuronium) in pediatric patients who were applied tonsillectomy/adenotonsillectomy.