Elektif sezaryenlerde anesteziden doğuma kadar geçen sürelerin yenidoğana etkilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi.
The retrospective evaluation of the effects of the delivery time intervals on the newborn during elective caserean sections.
  1. Tez No: 294221
  2. Yazar: NEJLA MENDİL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, spinal anestezi, yenidoğan, Apgar skoru, Caserean, spinal anesthesia, newborn, Apgar score
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Spinal anestezi altında elektif sezaryenle doğum yapan gebelerin anestezi kayıtları incelenerek cilt insizyonundan uterus insizyonu ve doğuma (umbilikal kord klemplenmesi) kadar geçen süreler ile umbilikal kan gazları ve yenidoğanın Apgar skorları arasında bir ilişki olup olmadığının retrospektif olarak araştırılması amaçlandı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda bir yıllık sürede elektif sezaryen operasyonu geçiren ASA I veya II risk grubundaki 203 gebenin anestezi kayıtları retrospektif olarak incelenerek gerçekleştirildi.Gebeye ve yenidoğana ait demografik veriler (gebenin yaşı, vücut ağırlığı, boy, vücut kitle indeksi, gravide ve parite, gestasyonel hafta), sezaryen endikasyonu, cilt insizyon zamanı, uterus insizyon zamanı, kord klemplenme zamanı, Apgar 1 ve 5 dk skorları, umbilikal arter ve ven kan gazı sonuçları (UApH, UAO2, UACO2, UVpH, UVCO2, UVO2), anestezi ve cerrahi süreler ile anestezi yöntemine (genel ve spinal) ait veriler kaydedildi.Anesteziden doğuma kadar geçen sürelerin uzaması asidoza ve 1.dk Apgara skorlarında hafif düşmeye neden olurken 5. dk Apgar skorlarını etkilemediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to investigate the relationship between the skin incision to uterine incision, skin incision to delivery time, and uterine incision to delivery time and Apgar scores of newborn delivered by caserean section under spinal anesthesia. Records of the two hundred three ASA I or ASA II pregnant women scheduled to undergo caserean section under spinal anesthesia in Gazi University Medicine Faculty Anesthesiology and Reanimation Department during one-year period were evaluated retrospectively.Demographic properties of parturients and newborns (age, weight, body mass index, gravidity, parity, gestasyonel week), indication for caserean section, delivery times (skin incision and uterine incision time to delivery and cord clamping time), Apgar scores at 1 and 5 th minutes, umbilical artery and vein blood gas analysis (UApH, UAO2, UACO2, UVpH, UVCO2 and UVO2) and duration of anesthesia and surgery were documented.The prolongation of delivery times from onset of anesthesia until newborn delivery resulted in acidosis and reduced Apgar score at 1 minute slightly but it did not affect Apgar score at 5 minute.