Classical trajectory analysis of a unimolecular dissociation
Tek molekül bozulmasının klasik yörünge analizi
- Tez No: 29423
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tek Molekül bozunması, Faz Uzayı, Klasik Yörünge, Karışık-mod Yörüngesi, Dalga Paketi, Unimolecular Dissociation, Phase Space, Classical Trajectory, Mixed- mode Trajectory, Wavepacket. Science
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz TEK MOLEKÜL BOZUNMASININ KLASİK YÖRÜNGE ANALİZİ GÜNAY, Hülya Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin YURTSEVER Haziran, 1993, 91 sayfa. Bu çalışmada, fiziksel özellikleri H02 radikaline benzeyen üç atomlu bir molekülün parçalanması klasik mekanik yöntemle incelenmiştir. Sisteme, O-H titreşim modundan enerji verilip, bazı etkileşim parametreleriyle enerjinin O-O-H bükülme ve 0-0 titreşim modlarına iletilmesi sağlanmış ve radikalin 0-0 modundan bozunma mekanizması incelenmiştir. Bu modun Monte-Carlo yönteminde olduğu gibi rastgele başlatılan va aynı modun kararlı haline karşılık gelen klasik dönüm noktaları içinde kalan yörüngelerinin koordinat ve momentumlarının otokorelasyon fonksiyonları ve Fourier dönüşümleri incelenmiştir.Yapılan çalışmalarda radikalin bozunma mekanizmasının bütün modların birlikte hareketi bakımından Slater Teorisine benzediği ve düzenli olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLASSICAL TRAJECTORY ANALYSIS OF A UNIMOLECULAR DISSOCIATION GÜNAY, Hülya M.S. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Ersin YURTSEVER June, 1993, 91 pages In this study, unimolecular dissociation of a triatomic molecule, which resembles the H02 radical, and in which the 0-0 stretching mode is chosen to be dissociative, is analyzed classicaly. In this system, a constant amount of energy is given to 0-H stretching mode and is made to flow to the H-0-0 bending and 0-0 stretching modes through the coupling parameters between these modes. Autocorrelation functions and Fourier transforms of positions and momenta of 0-0. dissociative stretching mode are studied over a number of Monte-Carlo-like randomly initialized classical trajectories which they stay between the classical turning points (corresponding to ground vibrational state) of the related mode. These studies indicate that the unimolecular dissociation of H02 radicalshows regular dynamical behavior, and dissociation takes place due to concerted and correlated motions as in the Slater Theory of unimolecular reactions.