Nifedipine bağlı dişeti büyümesi oluşturulan ratların periodontal dokularında apoptozisin in situ olarak incelenmesi
In situ detection of apoptosis in nifedipine induced periodontal tissue grows of rats
- Tez No: 294233
- Danışmanlar: PROF. DR. MİHTİKAR GÜRSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dişeti büyümesi, nifedipin, apoptozis, Gingival overgrowth, nifedipine, apoptosis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı, nifedipine bağlı dişeti büyümesi oluşturulan ratların periodontal dokularında apoptozisin in situ olarak incelenmesidir. Bu amaçla, ratlara belirli dozlarda nifedipin verilerek, nifedipinin periodontal dokulardaki etkileri histometrik yöntemlerle ve apoptozis üzerine etkisi de immünohistokimyasal yöntemlerle incelendi.Yirmi günlük, ortalama 50gr. ağırlıktaki 32 erkek Wistar rat çalışmaya dahil edildi. Ratlar deney süresince nifedipin içeren ve içermeyen rat yemiyle 70 gün beslendi. Hayvanlar çalışma başlangıcında, her birinde 16 hayvan bulunan kontrol ve test grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Test grubuna, toz formundaki nifedipin hergün standart rat yemine karıştıtılarak verildi. Otuzuncu günde ilaç kesildi ve ratlar sadece standart rat yemi ve suyla 40 gün daha (70. güne kadar) beslendi. Kontrol grubuna 70 gün boyunca sadece standart rat yemi ve su verildi. Çalışmanın 30 ve 70. günlerinde deney ve kontrol grubundaki hayvanların doku örneklerinden rutin histolojik kesitler elde edildi. Hematoksilen&Eozin ve Crossman'un üçlü boyası ile boyanan kesitlerde dişeti bağdokusu yüksekliği, bağ dokusu genişliği, gingival marjin epitel yüksekliği ve epitel genişliği ışık mikroskobuyla incelendi. Apoptotik hücreler ise immünohistokimyasal yöntem (in situ apoptozis kiti) ile boyandı ve serbest dişetinin 1/3 koronel kısmında, epitel ve bağ dokusundaki apoptotik hücre oranları (%) belirlendi.Çalışmanın sonunda nifedipin verilen ratların canlı ağırlıklarında azalma gözlendi. Kesitlerde periodontal dokular incelendiğinde nifedipin verilen grupta epitel ve bağ dokusundaki histometrik ölçümlerde istatistiksel olarak önemli bir artış gözlendi. İlaç kesildikten sonraki 70. günde incelenen kesitlerde, 30. güne kıyasla ölçülen değerlerde istatistiksel olarak azalma mevcuttu. Ancak 70. günde, kontrol grubuna göre ilaç verilen grubun histolojik kesit değerleri hala yüksek bulundu. Serbest dişetinin 1/3 koronel kısmında, epitel ve bağ dokusundaki hücrelerin apoptotik hücre oranları (%) incelendiğinde nifedipin verilen grup ve kontrol grupları arasında 30. ve 70. günlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi.Bu çalışmanın sınırları içerisinde nifedipin uygulanan ratlarda, dişeti büyümesi gözlenmiştir. Ancak nifedipine bağlı dişeti büyümesi gözlenen ratlarda, epitel ve bağ dokusundaki hiperplazi ile apoptotik hücre oranları (%) ilişkilendirilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the ?in situ? analysis of apoptosis in the periodontal tissues of the rats which nifedipine induced gingival overgrowth was constitiuted. By applying certain doses of nifedipine to the rats, the effects of the nifedipine on periodontal tissues were examined by histometric methods , while the effect of the nifedipine on apoptosis was examined by immunohistochemical methods .In total , 32 male 20-day old Wistar rats weighing approximately 50 gr. were included in this study. During the study, the rats were fed with a powdered diet containing or lacking nifedipine for 70 days. In the begining of the study, the rats were divided equally into control and test groups (16 rats in each).Every day, powdered diet containing nifedipine was given to the test group. On the 30th day, the application of the medicine was ceased and the rats were fed with standart rat food and with water during the following 40 days.(till the 70th day of the study) On the other hand, during 70 days, only standart rat food and water were given to the control group . On the 30th and the 70th days of the study, histologic sections were obtained from the tissue samples of the rats in both control and test groups.With the help of the light microscope; gingival connective tissue height, gingival connective tissue width, epithelium thickness and gingival margin epithelium height were all examined on the sections that were stained by Hematoxylin & Eosin and triple stain of Crossman. Apoptotic cells were determined by immunohistochemical method (in situ apoptosis kit) , and the ratio of the apoptotic cells in epithelium and connective tissue of the 1/3 of coronel part of the free gingiva were calculated.At the end of the study , there was a decrease in the weight of the vital rats that were fed with nifedipine.When the periodontal tissues were examined in the sections ; a statistically significant increase was observed in the histometric analysis on the epithelium and connective tissue of the nifedipine-administered group.Compared to the 30th day, there was a statistically significant decrease in the values of the sections that were examined on the 70th day of the study. On the 70 th day, histometric results of the nifedipine-treated group were still high compared with the control group.When the ratio of the apoptotic cells in the epithelium and connective tissues in the 1/3 coronel part of the free gingiva were examined, on the 30th and 70th day , there was no significant difference between the test and the control groups.Within the limits of this study ; gingival overgrowth was observed in the nifedipine-administered rats. But; the hyperplasia of the epithelium and connective tissue and the ratio of the apoptotic cells could not be related.