Fetal dönemde musculus masseter'in gelişimi
Development of masseter muscle in fetal period
  1. Tez No: 861444
  2. Yazar: GONCA AY KESELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ MALAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Masseter Muscle, Fetal Period, Human Fetus, Stereology, Parenchyma Stroma Ratio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Çalışmamızda inuteromort insan fetüslerinde, musculus masseter'in fetal dönemin farklı haftalarındaki morfometrik ve histolojik gelişimini incelemek; komşu yapılarla olan ilişkisinin gestasyonel haftalar ile değişimini gözlemek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalına ait fetüs koleksiyonundan eksternal anomalisi olmayan, yaşları 13-40 hafta arasında değişen, 21 tane (K:8, E:13) inuteromort fetüse ait musculus masseter bilateral diseke edilmiştir. Musculus masseter ve çevre yapılara ait morfometrik incelemeler diseksiyon aşamaları boyunca fotoğraflanmıştır. Alınan fotoğraflar üzerinden ImageJ uygulaması kullanılarak dijital ortamda morfometrik ölçümler yapılmıştır. Musculus masseter'den alınan histolojik örneklerden stereolojik yöntem ile parankima stroma oranı, 900 µm2 birim alandaki temsili lif sayısı ve kas lifi çapı ölçümleri gelişimin farklı haftalarındaki fetüslerde ölçülmüş, sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Fetüslere ait morfometrik veriler gestasyonel yaş ile artmaktadır. Parankima stroma oranı, 900 µm2 birim alandaki temsili lif sayısı ve kas lifi çapı fetal gelişim boyunca artış göstermiştir. Parankima stroma oranının fetal dönem boyunca parankima lehine arttığı gözlenmiştir. Musculus masseter'in şekli ve ductus parotideus'un musculus masseter üstündeki seyri gestasyonel yaşa göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Glandula parotidea'nın kasın üzerinde kapladığı alan gestasyonel yaş ile artış trendi gösterse de olgular arasında rastgele değerlere sahiptir. Sonuçlar: İntrauterin gelişim sürecinde m. masseter'e ait artış gösteren morfometrik ve mikroskobik veriler biyolojik gerçeklikle uyumludur. Çalışmamızın intrauterin dönemde m. masseter gelişimi ve aktivitesi için yapılacak yeni çalışmalar için öncü olduğu, yüz bölgesindeki yapılarda agenezi ve anomali/patoloji gibi klinik durumların anne karnında erken tespit edilmesi için obstetri, perinatoloji ve adli tıp alanındaki çalışmalarda faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we examined the morphometric and histological development of the masseter muscle in inuteromort human fetuses at different weeks of the fetal period; It is aimed to observe the change of its relationship with neighboring structures with gestational weeks. Method: From the fetus collection belonging to the Anatomy Department of İzmir Kâtip Çelebi University Faculty of Medicine, the masseter muscles of 21 inuteromort fetuses (F:8, M:13) without external anomalies, aged between 13-40 weeks, were dissected bilaterally. Morphometric examinations of the masseter muscle and surrounding structures were photographed throughout the dissection stages. Morphometric measurements were made digitally using the ImageJ application on the photographs taken. Parenchyma-stroma ratio, representative fiber number in a 900 µm2 unit area and muscle fiber diameter measurements were measured using the stereological method from histological samples taken from the masseter muscle in fetuses at different weeks of development, and the results were compared. Results: Morphometric data of fetuses increase with gestational age. The parenchyma-stroma ratio, the number of representative fibers per unit area of 900 µm2, and the muscle fiber diameter increased throughout fetal development. It was observed that the parenchyma-stroma ratio increased in favor of parenchyma throughout the fetal period. The shape of the masseter muscle and the course of the parotid duct above the masseter muscle did not show statistically significant differences according to gestational age. Although the area covered by the gland above the muscle shows an increasing trend with gestational age, it has random values among cases. Conclusion: Morphometric and microscopic data regarding the increase in masseter muscle during intrauterine development are compatible with biological reality. We believe that our study is a pioneer for new studies on masseter muscle development and activity in the intrauterine period and will be useful in studies in the fields of obstetrics, pernatology and forensic medicine for the early detection of clinical conditions such as agenesis and anomaly/pathology in the structures in the facial area in the womb.