Pulmoner hipertansiyon hastalarında kalp hızı değişkenliği parametrelerinin klinik ve prognostik önemi
Clinical and prognostic significance of heart rate variability parameters in patients with pulmonary hypertension
  1. Tez No: 294270
  2. Yazar: OGTAY MUSAYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. L.MERAL KAYIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner hipertansiyon, kalp hızı değişkenliği, fonksiyonel sınıf, olumsuz olaylar, mortalite, Pulmonary hypertension, heart rate variability, functional class, adverse events, mortality
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Giriş: Elde edilen başarılara rağmen PH hala mortalitesi yüksek bir hastalık olmaya devam etmektedir ve bu hastalarda otonom sinir sisteminin etkilendiği küçük çalışmalarla gösterilmiştir. Zaman içerisindeki sinüs hızındaki siklik değişiklikler olarak tanımlanan kalp hızı değişkenliği (KHD) sempatetik-parasempatetik denge hakkında bilgi verdiğinden kardiyak otonom tonusun bir ölçüsü ve göstergesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç PH'de KHD'nin klinik önemini saptamak ve takip süresinde gelişen olaylarla ilişkisi açısından prognostik değerini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2010 ile Ağustos 2011 tarihleri arasında sinüs ritminde olan 64 PH hastası (PAH ve KTEPH) ve 69 sağlıklı kişi alındı. Tüm olgulara EKG ve Transtorasik Ekokardiyografi tetkiki ve biyokimya tahlilleri yapıldı. Ardından DMS 300-3A markalı Holter EKG cihazı ile 24 saatlik EKG monitorizasyonu yapıldı. PH grubunda takip sürecinde gelişen istenmeyen olumsuz olaylar (sağ kalp yetmezliği, senkop, hastaneye yatış ve ölüm) kaydedildi.Bulgular: PH grubundaki (16 (%25) İPAH, 36 (%56.3) DKH'ye bağlı PAH, 3 (%4.7) BDH'ye bağlı PAH, 1 (%1.6) PPH ve 8 (%12.5) KTEPH) hastaların 24'ü erkek (%37.5) ve ortlama yaş 38.7 ? 16.0, sağlıklı kontrol grubunun 24'ü erkek (%34.8) ve ortalama yaş 39.3 ? 10.3 idi. Her iki grup arasında toplam kalp vuru sayı ve kayıt süresi açısından fark yoktu. PH grubunda zaman bağımlı parametrelerden SDNN, SDANN, SDNN İndeksi, Triangular İndeks ve frekans bağımlı parametrelerden Total Güç, LF, HF gücü anlamlı azalmıştı, LF/HF oranında fark yoktu. Fonksiyonel sınıf derecesine göre bakıldığında PH grubunda 15 (%23.4) hasta DSÖ-FS I, 26 (%40.6) hasta DSÖ-FS II, 16 (%25) hasta DSÖ-FS III ve 7 (%10.9) hasta DSÖ-FS IV'deydi. PH hastalarının fonksiyonel sınıf derecesi arttıkça SDNN, SDANN, SDNN İndeksi ve Triangular İndeks değerleri de düz ilşkili olarak azalmaktaydı. Ortalama 200 ? 92 günlük takip süresi boyunca 16 (%25) hastada istenmeyen olumsuz olay (7 (%10.9) hastada sağ kalp yetmezliği, 5 (%7.8) hastada senkop, 12 hastada (%18.8) hastaneye yatış, 9 (%14.1) hastada ölüm) gelişti. Tüm olumsuz olay grubunda ve ölüm gelişen grupta zaman ve frekans bağımlı parametreler anlamlı olarak azalmıştı. Tüm zaman ve frekans bağımlı parametreler istenmeyen olumsuz olaylar ile ilişkili saptandı. SDNN (Rho= -0.354, p=0.005), SDANN (Rho= -0.368, p=0.004), SDNN İndeksi (Rho= -0.257, p=0.045), Triangular İndeks (Rho= -0.310, p=0.014) ve VLF (Rho= -0.265, p=0.039) parametreleri ise hem de mortalite ile ilşkili bulundu.Sonuçlar: Kalp hızı değişkenliği pulmoner hipertansiyon hastalarında azalmıştır. Otonom sinir sistemi pulmoner hipertansiyonda baskılanmıştır. PH'de kalp hızı değişkenliği hastanın klinik durumu ile ilişklidir ve kliniğin ağırlık derecesini gösteriyor. KHD parametrelerinin PH hastalarının takibinde olumsuz olaylar ve mortaliteyi öngörmede prognostik önemi vardır.
Özet (Çeviri)
Introuction:Despite the success achieved in the treatment, pulmonary hypertension (PH) is continues to be a disease with high mortality. Small studies have shown that the autonomic nervous system is affected in PH patients. Heart rate variability (HRV) which is defined as cyclic changes in sinus rate over time, is used as a measure and indicator of cardiac autonomic tone as it gives information of sympathetic-parasympathetic balance. This aim of this study is to determine the clinical significance and prognostic value of HRV in PH.Materials and Methods:A total of 64 PH patients (PAH and CTEPH) with sinus rhythm were enrolled between November 2010 and August 2011. Sixty-nine age and gender matched healthy subjects served as the control group. All patients were evaluated by ECG, transthoracic echocardiography, and biochemical tests. HRV was obtained by 24-hour ECG Holter ECG monitoring (DMS 300-3A-branded device). PH group was evaluated for the development of adverse events (right heart failure, syncope, hospitalization, and death) during six months follow-up.Results:The PH group consisted of 16 patients (25%) with IPAH, 36 patients with (56.3%) due to congenital heart disease, 3 (4.7%) due to connective tissue disease, 1 (1.6%) with portopulmonary, and 8 (% 12.5) CTEPH. PH group?s mean age was 38.7 ? 16.0 years ( 37.5% males) and Control group?s mean age was 39.3 ? 10.3 years (34.8% males). The two groups did not differ in terms of recording time and total number of heart beats. The time-dependent parameters (SDNN, SDANN, SDNN Index, and Triangular Index) and frequency-dependent parameters (total power, LF, HF power) were decreased significantly in PH meanwhile there were no differenc between the groups? LF/HF ratio. The distribution of PH group according to the functional class (FC): 23.4% patients in FC-I, 40.6% patients in FC II, 25% in FC-III, and 10.9% inFC-IV. FC was negatively correlated with SDNN, SDANN, SDNN İndex and Triangular Index.Throughout the follow-up period (200 ? 92 days) 25% patients had adverse event, 7 (10.9%) had right-heart failure, 5 (7.8%) had syncope, 12 patients (18.8%) were hospitalizied, and 9 (% 14.1) were died. The time and frequency-dependent parameters were significantly decreased in patients who had developed adverse event or died. All the time and frequency-dependent parameters were significantly correlated with adverse events. Mortality was correlated with SDNN (Rho= -0.354, p=0.005), SDANN (Rho= -0.368, p=0.004), SDNN Index (Rho= -0.257, p=0.045), Triangular Index (Rho= -0.310, p=0.014), and VLF (Rho= -0.265, p=0.039)Conclusion:Heart rate variability is significantly decreased in patients with pulmonary hypertension. The autonomic nervous system is attenuated in pulmonary hypertension. Heart rate variability is related to the clinical status of PH patients and shows the severity of the disease. HRV parameters have prognostic significance in predicting adverse events and mortality in the follow-up of patients with PH.