Torakotomi sonrası erken ve geç ekstübasyonun fev1, fvc parametreleri ile ağrı üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparıng early and late extubatıon effects after thoracotomy on fev1, fvc parameters and paın
  1. Tez No: 294291
  2. Yazar: ANIL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİT DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Torakotomi, Erken Ekstübasyon, Geç Ekstübasyon, Postoperatif Ağrı, Postoperatif VAS, Postoperatif SFT, Thoracotomy, Early Extubation, Late Extubation, PostoperativePain, Postoperative VAS, Postoperative PFT
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Torakotomi, toraksın cerrahi girisimle açıldığı bir teknik olup sıklıkla GöğüsCerrahisinde pulmoner rezeksiyon operasyonlarında ve daha az oranda Kalp DamarCerrahisinde Kardiyopulmoner Bypass operasyonlarında kullanılmaktadır.Torakotomi insizyonu ile yumusak dokular, kaslar, kostalar ve periferik sinirlerdeolusan hasar en siddetli postoperatif ağrı olarak bilinen posttorakotomi ağrısına sebepolur. Postoperatif dönemde ağrıya bağlı olarak akciğer fonksiyonlarının göstergesiolan FEV1ve FVC parametrelerinde azalma meydana gelir. Azalan solunum kapasiteve hacimleri, ağrıya bağlı yetersiz öksürme ve solunum terapisini reddetme sonucupostoperatif pulmoner komplikasyon (PPK) riski artmaktadır.Bizim çalısmamızda, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi YoğunBakım Ünitesi'nde torakotomi operasyonu sonrası takip edilen 30 hasta erkenekstübasyon (kontrol grubu) ve 30 hasta geç ekstübasyon (çalısma grubu) olmaküzere toplam 60 hasta üzerinde erken ve geç ekstübasyonun ağrı siddeti algısı ilesolunum fonksiyonları üzerine etkisi arastırılmıstır. Geç ekstübasyon grubu erkenekstübasyon grubundan farklı olarak postoperatif sedasyon uygulanarak iki saatdaha geç ekstübe edilmistir. Grupların preoperatif ve postoperatif FEV1, FVC veFEV1/FVC ölçümleri yapılmıs, Vizuel Ağrı Skalası (VAS) ile algıladıkları ağrısiddeti sorgulanmıstır.Her iki grubun FEV1 ve FVC parametrelerinde postoperatif dönemde ciddiazalma kaydedilmistir. Geç ekstübasyon grubunun VAS skoru ortalaması daha düsükbulunmasına rağmen gruplar arasında ağrı algısının solunum fonksiyonlarına etkisiaçısından anlamlı fark bulunamamıstır.
Özet (Çeviri)
Thoracotomy, a technique that the thorax is opened with surgical intervention,often used in Thoracic Surgery for pulmonary resection operation and rarely used inCardiovascular Surgery for Cardiopulmonary Bypass. Damage of the soft tissues,muscles, ribs and peripheral nerves with thoracotomy incision causespostthoracotomy pain known as the most severe postoperative pain. In postoperativeperiod due to pain, reduction occurs in FEV1 and FVC parameters which areindicators of lung function. Decreasing lung capacity and volumes, inadequate coughand refuse to respiratory therapy due to pain as a result of increased risk ofpostoperative pulmonary complication.In our study, after thoracotomy early vs late extubation effects on perception ofpain severity and lung function were investigated in two groups. Early extubationgroup consists of 30 patients also late extubation group consists of 30 patients.Unlike the early extubation group of late extubation group by applying postoperativesedation was extubated two hours later. FEV1, FVC and FEV1/FVC values inpreoperative and postoperative period were analyzed. Severity of pain wasquestioned with Visual Analog Scale (VAS).Each of two groups have recorded a serious reduction in FEV1 and FVCparameters in postoperative period. Although there were lower VAS score in lateextubation group, we have founded no significant difference between two groups interms of severity of pain effects on the lung function.