Doğum eyleminde öz-yeterlilik ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması
The childbirth of self-efficacy scale validity and reliability study
- Tez No: 294292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİLE KUKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Dogum eylemi, öz-yeterlilik, dogum eyleminde özyeterlilik ölçegi, geçerlik, güvenirlik, hemsirelik
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu arastırmanın amacı, gebelerin dogum eyleminde öz-yeterlilik seviyelerinibelirlemek amacı ile Lowe tarafından 1993 yılında gelistirilen, Dogum Eyleminde ÖzyeterlilikÖlçegi'nin; Ip ve arkadasları tarafından kısaltılarak gelistirilmis olan DogumEyleminde Öz-yeterlilik Ölçegi-Kısa Formunun (CBSEI-C32'nin) Türkçe' ye uyarlanarakgeçerlik ve güvenirlik düzeyini belirlemektir.Arastırmanın örneklem grubu, gebeliginin 26-40. haftasında olan 640 gebedenolusmaktadır. Veriler, 1 Ekim-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Antalya Atatürk DevletHastanesi (320) ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi (320) kadın dogum polikliniklerininbekleme salonlarında gebeler ile görüsülerek elde edilmistir.CBSEI-C32 Ölçegi kısa formunun güvenirligini degerlendirmek amacıyla iç tutarlılıkgüvenirlik katsayısı ve madde toplam korelasyon yöntemi kullanılmıstır. Cronbach alfa(0.906) ölçegin güvenilir oldugunu gösteren 0.70 degerinin üzerindedir. Primipar vemultiparların güvenirlik katsayıları arasında bir fark yoktur. Ölçegin geçerligini belirlemekiçin kapsam geçerligi, iç ölçüt geçerlik ve yapı geçerligi ile degerlendirilmistir.Sonuç olarak, Dogum Eyleminde Öz-yeterlilik Ölçegi'nin Türkçe formunun gebelerindogum eyleminde öz-yeterlilik seviyesini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç oldugusaptanmıstır. Bundan sonra dogum eyleminde öz-yeterlilik ile ilgili yapılacak arastırmalariçin, farklı sosyo-demografik özelliklere sahip gruplarda uygulanması ve bu gruplardakigeçerlik ve güvenirliginin incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to determine the level of the validity and the reliability of theChildbirth Self-Efficacy Scale developed in 1993 by Lowe for the aim of self-efficacy level inthe preparation of birth and the Childbirth of Self-Efficacy Scale-Short Form (CBSEI-C32),which was shortened and developed by Ip and her friends, by means of adopting it intoTurkish.The Sampling group in the study is the 640 pregnant, who are in the period of 26th and40th week of the pregnancy. The Data were collected in the interviews done between theinterviewer and 320 pregnant at Antalya Atatürk State Hospital and 320 pregnant at AkdenizUniversity Hospital in the waiting rooms of the hospitals.The methods of the inner consistency reliability coefficient and the item totalcorrelation have been used in order to evaluate the reliability of the Childbirth of Self EfficacyScale-Short Form. Cronbach Alpha (0.906) is over the value of 0.70, proving reliability of thescale. There is not any difference between the reliability coefficients of the primipars and themultipars. To determine the validity of the scale, the scope validity has been evaluated withthe validity bounded to the criterion and the construct validity.To conclude, it has been proved that the Turkish Version of the Self-Efficacy Scale-Short Form is reliable to measure the level of core validity level in the birth preparation. Forthe studies to be done later on, the Turkish Version of the Childbirth of Self-Efficacy Scale-Short Form is suggested to be applied on different socio-demographic groups and it is alsosuggested the validity and the reliability to be analyzed.Key Word: Childbirth, self-efficacy, the childbirth of self-efficacy scale,validity, reliability, nursing