İlköğretim altıncı sınıf matematik dersinde bilgisayar destekli sezgisel düşünme kontrollü olasılık öğretiminin öğrencilerin akademik başarı ve sezgisel düşünme düzeylerine etkisi
The effect of computer-based probabilty unit designed for the controlling of intuitive thinking on academic success, intuitive thinking and retention
  1. Tez No: 294411
  2. Yazar: NAZİFE ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE ALDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Olasılık, matematiksel düşünme, sezgisel düşünme, akademik başarı, kalıcılık, Probability, mathematical thinking, intuitive thinking, academic achievement, and retention
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırmanın genel amacı; ilköğretim altıncı sınıf matematik dersinde sezgisel düşünme kontrollü bilgisayar destekli, bilgisayar destekli ve geleneksel olasılık öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarına, sezgisel düşünme düzeylerine ve kalıcılığa etkisini belirlemektir. Araştırma yarı-deneysel modele dayalı olarak gerçekleştirilmiştir.2009-2010 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yapılan bu çalışmanın örneklemi Adana'nın Çukurova ilçesi Özel Bilimkent İlköğretim Okulu'ndaki altıncı sınıfta öğrenim gören üç şubedeki öğrenciler oluşturmaktadır. Gruplar, şubeler arasından random olarak belirlenmiştir. Araştırmada, iki deney ve bir kontrol grubu ile yapılmıştır. Deney-1 grubundaki öğrenciler sezgisel düşünme kontrollü olarak hazırlanan bilgisayar destekli öğretim materyali ile; Deney-2 grubu Milli Eğitim Bakanlığının da kullandığı Vitamin isimli bilgisayar destekli öğretim materyali ile; kontrol grubu ise geleneksel yöntem ile öğrenim görmüştür. Çalışma üç hafta sürmüştür. Haftalık öğretim süresi 5 saattir.Deney-1 grubundaki öğrencilerin öğretim gördüğü materyal, 2008-2009 öğretim yılında Adana'nın Karaisalı ilçesi Atatürk İlköğretim Okulu'ndaki matematik öğretmenleri tarafından seçilen, olasılık konusunu bilen 13 öğrenci ile bire bir görüşmeler yapılarak oluşturulmuştur. Bu öğrencilerle, olasılık konusu kavramlarını sorgulayan ve literatürden alınan sezgisel hatalara düşebilecekleri sorular sorulmuş, aynı zamanda bu 13 öğrencininsadece kağıtları gözükecek şekilde video çekimi ve ses kaydı yapılmıştır. Daha sonra bu veriler incelenerek Deney-1 grubu için öğretim materyali oluşturulmuştur.Deney-1 grubu öğrencileri, yaklaşık üç hafta boyunca hazırlanan sezgisel düşünme kontrollü bilgisayar destekli materyal ile öğrenim görmüşlerdir. Deney-2 grubu öğrencileri Milli Eğitim Bakanlığının onayladığı Vitamin isimli bilgisayar destekli öğretim materyali ile öğrenim görmüşlerdir. Kontrol grubundaki öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı'nın 6. Sınıf Matematik Kitabı çerçevesinde geleneksel matematik öğrenimi görmüşlerdir. Öğrenme kazanımları ve içerik analizleri üç grup içinde aynıdır.Veri toplama aracı olarak mantıksal düşünme grup testi, akademik başarı testi ve sezgisel düşünme testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler SPSS 16.0 programında tek yönlü varyans (ANOVA) ve kovaryans (ANCOVA) ile çözümlenmiştir.Araştırmanın sonunda, akademik başarı öntest puanları kontrol altına alındığında, gruplar arasında akademik başarı sontest puanlarında anlamlı bir fark olduğu ve en başarılı grubun sezgisel düşünme kontrollü bilgisayar destekli öğrenim gören grup olduğu belirlenmiştir. En düşük ortalama ise Deney-2 grubuna aittir.Sezgisel düşünme öntest puanları kontrol altına alındığında, gruplar arası sezgisel düşünme sontest düzey puanlarında anlamlı bir fark olduğu ve en başarılı grubun sezgisel düşünme kontrollü bilgisayar destekli öğrenim gören grup olduğu belirlenmiştir. En düşük ortalama ise kontrol grubuna aittir.Akademik başarı sontest puanları kontrol altına alındığında, gruplar arası sezgisel düşünme sontest düzey puanları arasında anlamlı bir fark olduğu ve en başarılı grubun sezgisel düşünme kontrollü bilgisayar destekli öğrenim gören grup olduğu belirlenmiştir. En düşük ortalama ise kontrol grubuna aittir.Sezgisel düşünme sontest puanları kontrol altına alındığında, gruplar arası akademik başarı sontest puanları arasında anlamlı bir fark görülememiştir.Deneysel çalışma sonrasında son akademik başarı testi puanları kontrol altına alındığında, grupların akademik başarı kalıcılık puanları arasında anlamlı bir fark vardır.Deneysel çalışma sonrasında sezgisel düşünme sontest puanları kontrol altına alındığında, grupların sezgisel düşünme kalıcılık düzey puanları arasında anlamlı bir fark vardır.Bu çalışma, öğrencilerin sahip oldukları sezgisel düşünmelerden kaynaklanan yanlışların, iyi hazırlanmış, öğrencileri matematiksel düşünmeye yönlendiren öğretim materyali ile yapılan öğretimin sezgisel düşünmeden kaynaklı yanlışları azalttığını ve yapılan öğretimin ise kalıcı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Overall objective of this study is to investigate the effect of computer-based probability unit designed in consideration of misconceptions related to intuitive thinking in comparison to the effect of computer-based probability unit without considering intuiton and the effect of traditional teaching of the subject on academic success, intuitive thinking level and retention of both.This quasi-experimental research is conducted in Cukurova Elementary School District Special Bilimkent-Adana during the second semester of the 2009-2010 academic year. The sample consists of two experimental and one control group of sixth grade students. Learning goals are the same for all groups. But learning materials of the first group is developed from previous study spesifically conducted to develop a teaching material in consideration for misconceptions related to intuitive thinking as a part of this research. An intensive literature review is also conducted for developing this material. The first experimental group studied the computer-based learning material of intuitive thinking at sixth grade level probability subject. The second experimental group is studied the subject from a computer-based material of Vitamin approved by Ministry of Education. The control group is taught traditionally by a teacher and a mathematic book approved by Ministry of Education is used. The study took three weeks. Instructional time is five hours per week.Logical thinking test, academic achievement test and intuitive thinking test is used for data collection. Intuitive thinking test is developed by the researcher specifically for sixth grade probability learning goals related to misconceptions in nature of intuitive thinking. SPSS 16.0 program is utilized for the analysis of data, a one-way analysis of variance (ANOVA) and covariance (ANCOVA) techniques.Controling for the pre-academic achievement scores, a significant difference found among post-academic achievement scores of the groups. The most successful group is the first experimental group of intuitive thinking computer-based group while the lowest group was the Vitamin-computer-based group. Controlling for the pre-intuitive thinking test scores, a significant difference is found among the post-intuitive thinking test scores of the groups. The first experimental group have the best scores. The lowest average belongs to the control group. Controlling for the post-intuitive thinking scores of the groups, there is no significant difference found in post-academic achievement scores of groups. However, controlling for the posttest scores of academic achievement, significant difference is found on post-intuitive thinking scores of the groups in favor of intuitive thinking computer-based group. The lowest average belongs to the control group. Significant difference are found in favor of intuitive thinking computer-based group on retention-academic success test results as well as retention-intiutive thinking scores.This study results indicates that learning form a computer-based material which is specifically designed for preventing misconceptions related to intuitive thinking in probabilty unit decreasess the misconceptions in the subject with a favorable retentional effect.