Ekip kaynak yönetimi uygulamaları üzerinde toplumsal kültür ve örgütsel kültürün etkileri: Türk sivil havayolu firmalarında bir araştırma
Effects of national and organizational culture on crew resource management: An examination on Turkish civilian airlines companies
- Tez No: 294416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DANIŞMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekip kaynak yönetimi, toplumsal kültür, örgüt kültürü, Crew resource management, national culture, organizational culture
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İncelenen sivil havayolu kaza ve kırımları, kazaların oluşumunda % 60 ila % 80 gibi yüksek oranlarda insan faktörünün etkili olduğunu göstermektedir. İnsan faktörüne bağlı hataların nerelerde olduğuna ilişkin arayışlar, hataların büyük oranda kurallara uyum, stres ve yorgunluk, iletişim, takım ve liderlikle ilgili olduğuna işaret etmektedir. Bu faktörler Ekip Kaynak Yönetimi (EKY) altında toplanmaktadır. Yapılan araştırmalar da, EKY uygulamalarının farklı faktörlerden etkilenebileceğini göstermektedir. Özellikle kültürel değer, anlayış ve uygulamaların uçuş ekibinin tutum ve davranışları üzerinde yaygın etkisi olabileceğine ilişkin bulgu ve görüşler bulunmaktadır Bu çalışma sivil havayolu kazalarının önlenmesi amacıyla oluşturulan EKY prensiplerinin Türk sivil havayolu sektöründe toplumsal kültür ve örgüt kültürü ile olan ilişkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada Türk sivil havayolu sektöründe faaliyette bulunan 5 firma incelenmiştir. Çalışmanın istatistiksel analiz sonuçları EKY prensiplerinin toplumsal kültüre oranla örgüt kültüründen daha fazla etkilendiğini göstermektedir. Bunların yanında elde edilen diğer sonuçlar EKY'nin örgüt içinde başladığını Türk sivil havayolu sektöründe faaliyette bulunan firmaların örgüt kültürlerinin iyi analiz edilmesinin, EKY açısından gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The airline accidents examined show that %60 thru %80 of the airlines accident happened due to human factor. The inquries about where the human factor makes mistakes and causes these accidents refer to teamwork, communication, rules and procedures, leadership, fatique and stres, which have been gathered under the concept of Crew Resource Management (CRM) When the CRM was applied as a solution, The research, however, indicates that CRM could be infleunced by many factors, particularly cultural factors.This study is to examine the influence of cultural tendencies at societal and organizational levels on CRM across Turkish Airlines Companies. The results of the study indicate that cultural tendencies at organization level rather societal level have impact on CRM. The results imply that CRM understanding starts in organization and oranizational culture must be analizied deeply to correct deficiency of their organizational culture aspects to have better CRM results.