An evaluation of in-service teacher training programs in English language teaching
İngiliz dili eğitimi alanında öğretmenlere yönelik hizmetiçi eğitim programlarının bir değerlendirmesi
- Tez No: 294455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi Öğretmen Eğitimi, öğretmen gelişimi, öğretmenlerin kişisel ve profesyonel gelişimi, In-service teacher training, teacher development, personal and professional improvement of teachers
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İletişim çağıyla birlikte, öğretmenlik alanında lisansta kazanılan bilginin sürekli olarak yenilenmesini gerektiren hızlı bir değişim hissedilmiştir. Bu bilgi değişimi, öğretmen ve eğitimcilerin öğretim yöntem, strateji ve tekniklerini güncellemelerini ve kendilerini hem kişisel hem de profesyonel olarak geliştirmelerini gerektirmektedir. Hizmetiçi eğitim programları bu elzem ve ivedi talebi karşılamak amacıyla planlanır ve gerçekleştirilir. Bu yüzden, bu çalışma Türkiye'de hizmetiçi eğitim programlarının nasıl planlandığını ve düzenlendiğini, öğretmen ve okul idarecilerinin bu programları nasıl değerlendirdiklerini incelemektedir. Bu çalışmanın katılımcıları iki gruptan oluşmaktadır: Adana'daki devlet okullarında çalışan İngilizce öğretmenleri (S=150) ve okul idarecileri (S=50). Hizmetiçi eğitim programlarını nasıl değerlendirdiklerini araştırmak amacıyla hem İngilizce öğretmenleri hem de okul idarecileri için iki ayrı anket hazırlanmıştır. Ayrıca İngilizce öğretmenlerinin bu programlardan öğrendiklerini kendi sınıflarında ne kadar uygulayabildiklerini öğrenmek amacıyla daha önce hizmetiçi eğitime katılmış 20 öğretmenle anket verilerini destekleyici nitelikte röportajlar yapılmıştır. Böylelikle bu çalışma, Milli Eğitim Bakanlığının Hizmetiçi Eğitim Daire Başkanlığı'ndan elde edilen verilerle birlikte öğretmen ve okul idarecilerinin hizmetiçi eğitim programları hakkındaki görüşleriyle alana katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the age of communication, a rapid transformation is keenly felt in the field of teaching which, in turn, requires constant renovation of the knowledge acquired in the graduate years. This transformation of knowledge demands that teachers and educators update their methods, teaching strategies and techniques and improve themselves both personally and professionally. In-service training programs are designed and conducted to meet this exact and urgent demand. Therefore, this study aims to find out how in-service training programs are designed and regulated in Turkey, and how teachers and school administrators evaluate these programs. The participants of this study are composed of two groups: EFL teachers (N=150) and school administrators (N=50) working in the state schools in Adana. Two different questionnaires are prepared both for EFL teachers and schools administrators so as to find out how they conceptualize in-service training programs. 20 EFL teachers who have attended training before are also interviewed to support questionnaire data to see to what extent EFL teachers are able to use the knowledge they get from these programs in their classrooms. Thus, this study aims to contribute to the field with the data gathered from In-service Training Department at the Ministry of National Education and both teachers? and school administrators? conceptualisations of the INSET programs.