In-service teacher evaluation and assessment at English preparatory programs of the universities in Turkey: An exploratory mixed methods study
Türkiye'deki üniversitelerin İngilizce hazırlık programlarında hizmet içi öğretmen değerlendirmesi: Keşfedici karma yöntemler çalışması
- Tez No: 690624
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Değerlendirmesi, İngiliz Dili Eğitimi, Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi, Öğretmen Nitelikleri, Anket Geliştirme, Teacher Evaluation, English Language Education, Professional Development of Teachers, Qualities of Teachers, Questionnaire Construction
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'deki üniversitelerin İngilizce hazırlık programlarında uygulanan öğretmen değerlendirme uygulamalarının kapsamını araştırmak ve İngilizce öğretim görevlileri ve yöneticilerinin konu hakkındaki görüşlerini ölçmektir. Ayrıca bu yöndeki uygulamaların mesleki gelişim üzerindeki potansiyel etkilerini de dikkate alarak duruma özgü bir öğretmen değerlendirme modeli önermektir. Çalışma, nitel ve nicel veri toplama araç ve analizini bir dizi aşamada birleştiren keşfedici sıralı karma yöntem tasarımını ortaya koymaktadır. Nitel araştırma aşamasında, içerik ve tematik analizler uygulanmış ve bu sayede ana çalışma için anket maddeleri oluşturulmuştur. Buradaki amaç, İngilizce öğretim görevlilerinin ve idarecilerinin oluşturduğu araştırma evrenine uygulanacak bir anket oluşturmak olmuştur. Oluşturulan anketin güvenilirliğini ve geçerliliğini saptamak için uygulanan pilot çalışmasının ardından, anket e-postalar yoluyla tüm araştırma evrenine gönderilmiştir. Çalışmanın bu nicel aşamasıdır ve 630 katılımcıdan veri elde edilmiştir. Anketin sonuçları katılımcıların belirli koşullar altında öğretmen değerlendirme uygulamaları hakkında olumlu görüşlere sahip olduklarını ve uygulanan öğretmen değerlendirme türlerinin anlamlı ölçüde birbirlerinden daha sıklıkla kullanılmadığını ortaya koymuştur. Profesyonel gelişimi etkileyen zararlı faktörlerden kaçınarak, öğretmen değerlendirmelerinin gelişimsel hedefleri amaçlaması gerektiği saptanmıştır. Çalışma ayrıca öğretmen değerlendirmesi ile öğretmenlik deneyimi arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur. Cinsiyet ve görev yapılan üniversite türü katılımcıların görüşleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip değildir. Ancak, eğitim seviyeleri, kurumlardaki pozisyonları ve öğretmen değerlendirmesinin sistematik olup olmadığı, İngilizce öğretim görevlileri ve yöneticilerinin görüşlerinde anlamlı bir farklılık ortaya koymuştur. Araştırmanın genel bulguları dikkate alınarak Türkiye'deki üniversitelerin İngilizce hazırlık programlarında kullanılmak üzere gelişim odaklı öğretmen değerlendirme modeli önerilmiştir. Çalışmanın ek çıkarımları, sınırlamaları ve ileriki araştırmalar için öneriler sonuç bölümünde ayrıca tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the scope of teacher evaluation practices implemented at English preparatory programs of the universities in Turkey. Additionally, it is to suggest a context-specific teacher evaluation model through gaining the insights of EL teachers and administrators. The study bares an exploratory sequential mixed methods design in a sequence of phases. Through the qualitative phase, an online questionnaire were constructed. The aim here was to administer the questionnaire to the complete population of EL teachers and administrators. Following the piloting study, the questionnaire was delivered to the population through emails, 630 of whom responded back. This was the quantitative phase. The results revealed that the respondents had positive opinions towards teacher evaluation under certain circumstances and types of teacher evaluation practices were not more frequently used than each other. Teacher evaluation needed to pursue developmental aims while avoiding specific detrimental factors affecting teacher development. The study also revealed that there was no relationship between teacher evaluation and the years of teaching experience. Gender and the type of university that EL teachers work at did not have a significant effect on the opinions of EL teachers. However, educational background of EL teachers, their positions at the institutions and whether teacher evaluation is systematic or not made a significant difference. Considering the overall findings of the study, a development-oriented teacher evaluation model (DTEM) was suggested to be used at the English preparatory programs of the universities in Turkey. Further implications, limitations, and suggestions for further research were also discussed.