Kentsel dönüşüm projelerinin sosyo-ekonomik boyutlarının incelenmesi
Examining the socio-economic extends of urban renewal projects
  1. Tez No: 294466
  2. Yazar: ERTAN SELİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel dönüşüm, Sosyo-Ekonomik Boyut
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kentsel dönüşüm, bozulma ve çökmenin olduğu kentsel alanların eko-nomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullarının kapsamlı ve bütünleşik yakla-şımlarla iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan strateji ve eylemlerin bütü-nünü ifade etmektedir. Bu yöntem ve stratejilerin faaliyet alanı ve doğası gereği, mevcut şehrin yapısına ve burada yaşayan insanların fiziksel, sosyal ve ekonomik geleceği üzerine ve buna bağlı olarak da kentin bütün geleneklerine etki etmek-tedir. Bu nedenle, bütün planlama çalışmalarında, sosyologlar, ekonomistler, mühendisler, mimarlar, plancılar ve peyzaj mimarları gibi farklı disiplinlerin birlikte çalışması gerekmektedir. Geçmişten günümüze, kentin, sosyal ve ekono-mik yapısının değişimine paralel olarak pek çok dönüşüm yöntemi ve stratejisi geliştirilmiştir. Kentsel dönüşümün bağlı olduğu kriterlerin çok fazla olması, geliştirilebilecek olan stratejilerin zamana ve mekana göre farklılaşması, pek çok bilim dalından beslenmeyi gerektirmektedir. Gelişen teknolojiler ve stratejiler ışığında, kentsel dönüşüm alanında ortaya konulabilecek işler düşünüldüğünde ise, kentlerin gittikçe tıpatıp ikizlere benzemesi oldukça düşündürücü olmuştur. Kentsel dönüşüm yaklaşımı mevcut planlama araçları içerisinde en etkin olanı olarak öne çıkmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta , sadece yıkıp yeniden yaparak ranta yer açan değil, dönüşümün sosyal ve ekonomik yönünü içeren projelerin uygulamaya geçmesi gerektiğidir. Bu çalışmada Kentsel Dönü-şüm Projelerine Sosyal ve Ekonomik boyutların yansımaları irdelenmeye çalışı-lacaktır.
Özet (Çeviri)
Urban renewal represents the whole strategies and actions which are applying in order to improve the ruined and damaged urban areas.These areas are totally damaged in terms of economics,society and both physical and enviroumental conditions so they need to be improved by extensive approaches.According to its field of activity and nature this method affects the structure of existing city and the physical,social and economical future of the habitants moreover there is a direct relation this method has an impact on all the traditions of the city.In such kind of planning studies.It is necessary that different departments such as; sociologists,economists,engineers,architectures and planners,landscape,architects have to work together.From past to present,lots of renewal methods and strategies were developed correspondingly to the alteration of city?s social and economic structure.There are plenty of criteria related to the urban renewal moreover the developing strategies has become diff erent according to a place and time because of these reasons the project need to make use of many different types of science fields.If we think about the works that can ocur in urban renewal area by the help of developed modern technology and strategies.It is obviously challenging that cities are getting more and more alike.Urban renewal approach is one of the most impressive device among existing planning devices.It is the most leading approach .The most remarkable point is that the project mustn?t be destructive.In contrast, there must be exhaustive projects that contain the social and economic sides of renewal and these kinds of projects need to be applied. In this study the reflectons of socio-economic extends to urban renewal projects are going to be examined.