Akademisyenlerin televizyon reklamlarına yönelik motivasyonları üzerine bir araştırma
A research about motivations for academics for television commercials
- Tez No: 294546
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKSEL ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, televizyon reklamları, izleyici, kullanımlar ve doyumlar modeli, television, television commercials, televiewers, uses and gratifications model
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Reklam, hiç şüphesiz firmaların tüketicilere ulaşmak için kullandıkları en etkili yoldur. Az zamanda daha çok kişiye ulaşmayı sağlama özelliği nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Reklam ortamları içerisinde de televizyon tüketicinin hayatında hala büyük bir öneme sahip olması ve daha çok sayıda kişiye ulaşması gibi özellikleri nedeniyle şirketlerin reklam bütçelerinde en büyük paya sahip olmaya devam etmektedir.Televizyon reklamları; insan hayatının içine kolaylıkla girebilen, onların değer yargılarını, yaşam standartlarını, tutumlarını, aile içi ilişkilerini ve satın alma kararlarını kolaylıkla etkileyebilen, çok güçlü bir tutundurma aracıdır.Bu çalışma televizyon reklamlarına bu gücü veren izleyicilerin televizyon reklamlarına yönelik motivasyonlarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda çalışma üç bölümde hazırlanmıştır. Birinci ve ikinci bölüm çalışmanın teorik yapısını oluşturmakta; üçüncü bölüm ise uygulama kısmını oluşturmaktadır.Birinci bölümde, kitle iletişim aracı olarak televizyon ve televizyon izleyicileri ele alınmış, çalışmanın yapısını belirleyen kullanımlar ve doyumlar modeli açıklanmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde, televizyon reklamları ile ilgili teorik bilgilere yer verilmiş izleyici kitlesi bu bölümde bir televizyon reklamı izleyicisi olarak ele alınmıştır.Üçüncü bölümde ise, yapılan teorik yapı önderliğinde hazırlanan uygulama kısmı yer almıştır. Bu kısımda televizyon izleyicilerinin televizyon reklamlarına yönelik motivasyonları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Advertisement, no doubt, is the most effective way a firm uses to reach consumers. Due its nature ensuring Access to more people in a short period of time, it is of great importance. As among the advertisement media, televisiyon still carries a great deal of significance and has Access to a large number of people, it continues having the largest share in the advertisement budgets of companies.Television commercials are very powerful promotional tools penetrating into human life easily, effecting their value judgments, living standards, attitudes, domestic affairs and purchasing decisions easily.This study was carrid out to reveal the motivations of the audience granting such power to TV commercials towards TV commercials. Withi this context, this study was carried out under 3 chapters. The first and second chapters make up the theoretical structure of the study and the third chapter constitutes the application part.In the first chapter, TV, as a mass medium, and televiewers were handled , uses and gratifications model forming the structure of the study was tried to be explained.In the second chapter, theoretical information relating to TV commercials was provided and the televiewers were handled as TV commercial viewers.And in the third chapter, the application part prepared under the leadership of the theoretical structure formed. In this chapter, motiviations of televiewers towards TV commercials were tried to be revealed.