Kitab-ı Mukaddes ve Kuran-ı Kerim'de Lut ve Lut kıssası
The story of Lot and Lot in the bible and the Quran
- Tez No: 294557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Lut, Kitab-ı Mukaddes ve Kur'an-ı Kerim, Sodom ve Gomora
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Lut konusu Kitab-ı Mukaddes ve Kur'an-ı Kerim'de zikredilen ortak konulardan biridir. Ancak bazı farklılıklar söz konusudur. Kitab-ı Mukaddes'te Lut, günah toplumunun içinde dünya nimetlerine karşı zaafı olan ve kızlarıyla cinsel bir ilişki yaşayan günaha bulaşmış sıradan bir kişidir. Kur'an-ı Kerim'de ise Lut, sapkın bir kavmi ıslah etmek üzere gönderilmiş ilim, hikmet ve hidayet sahibi bir peygamberdir.Lut'un da yaşamış olduğu Sodom ve Gomora şehirlerinin halkı temelde bir ahlaki yozlaşma içerisindedirler. Bu bağlamda eşcinsel ilişki, adaletsizlik, fakire, yetime ve yabancılara zulüm, kibir, kıskançlık vb. günahlar bu toplumun genel özellikleri haline gelmiştir.Kitab-ı Mukaddes ve Kur'an-ı Kerim'e göre Allah, Sodom ve çevresinde yaşayan halkı, günahlarında ısrarları sebebiyle sabaha karşı gökyüzünden yağan pişmiş taşlar neticesinde helak etmiştir.
Özet (Çeviri)
Lotis a mutual subject who has mentioned both in The Bible and Quran. But there are some differences. In The Bible, Lot is an ordinary man who has weakness for wealth and sexual intercourse with his daughter within sin society. But in The Quran, he is a wise prophet with the search of right way who was sent to an aberrant community in order to regenerate them.The people of Sodom and Gomorrah, cities where also Lot has lived as well, were in a moral breakdown. In this context sins likehomosexuality, injustice, cruelty to poor people, orphans and foreigners, vanity, jealousy etc. have become the main characteristics of the society.According both to The Bible and Quran, Allah destroyed the community living in and around Sodom with a shower of stones of clay early in the morning as they insisted with their sins.Keyword: Lot, The Bible and Quran, Sodom and Gomorrah