Bozkır'da sosyal ve dini hayat
Social and religious life in Bozkır county
- Tez No: 294558
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bozkır, Din, Sosyal Hayat, Dini Hayat, Din Toplum İlişkisi, Bozkır, Religion, Change, Social Life, Religious Life, The Relation of Religion and Community
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Özelde birey genelde toplumsal hayatın kaderi değişim temasıyla şekillenecektir. Değişim, bazen özlenen, istenen bir değer olarak toplum hayatında yerini alırken bazen de oluşan şartlara mahkûmiyetin adı olacaktır. Ama sonuç, değişimin galibiyetiyle nihayet bulacaktır.Önlenemez bir hakikat olan değişim karşı konulamaz da değildir. Zaman zaman toplumsal hayata varlığını cebren kabul ettirmeye çalışan değişim, toplum hayatında kök salmış kadim değerleri göz önünde bulundurmak zorundadır. Çünkü bu değerler, içtimai hafızanın ve cemiyeti var kılan kompleks unsurların, toplumu koruma gayretidir. Kadim ve yerleşik değerlerin başat öğesi olarak din, toplumsal algı ve kültürle anlam kazanmakta ve tüm toplumsal hareketliliği meşruiyet zemininde denetlemektedir.Bu çalışmada Bozkır'da yaşayan halkın, sosyal hayatı ve dini telakkileri analiz edilmeye çalışılmıştır. Dinî unsurların, sosyal hayatın ritmini belirleyiciliği ile sosyal hayatın dinî telakkileri yeniden ve yeniden inşası, çalışmanın hedeflediği esas amacı oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
In general, the fate of social life, and in special, of individual life, will be taken shape by change theme. As change takes its place in the public life sometimes as a value missed and wished, sometimes, it will be a name of condemnation to present conditions. But the end will be ended by the victory of change.Change that is an unavoidable reality is not opposeless, besides. Change that sometimes tries to put its existence on social life by force is obliged to consider ancient values taking root in the public life. Because these values are the effort of protecting the community of communal memory and complex elements generating the society. Religion as the principal element of ancient and permanent values has meaning with social perception and culture and controls the whole communal mobility on the base of legitimacy.In this Work, it has been tried to be analyzed the social life and the religious considerations of people who lives in Bozkır County. The main aim of the work will be formed by religious elements set the rhythm of social life and by social life reconstructs religious considerations.